hu en

Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band

Fotó:Raffay Zsófi, 2018.

30 éve a hazai és nemzetközi zenei életben

A Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A végeredmény: páratlanul változatos és univerzális, minden pillanatban újabb és újabb meglepetést rejtegető zene. Az együttes tagjai: Balogh Kálmán cimbalom, Bede Péter szaxofon, Kovács Ferenc hegedű, trombita, ének, Látó Frankie hegedű, György Mihály gitár és Novák Csaba gitár, nagybőgő.

Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében.   Ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje szólal meg, így zenéjüket nyugodtan nevezhetjük világzenének – a szó szoros értelmében.

A zenekar 1993-ban alakult. Első lemezük 1997-ben jelent meg. Muzsikája a különböző zenei műfajok nagy találkozása. Magas fokú kamarazenélés, improvizációk, könnyed, jókedvű előadásmód jellemzi a zenekart. Spontán utazgatás földrajzi határok és zenei műfajok között. A balkán zenevilágát, a jazz-es hangzást és a roma dallamokat mesteri fokon vegyítik, repertoárjukkal segítik a különböző kultúrák elfogadását. 

Balogh Kálmán barátommal 93-ban állítottuk össze a Gipsy Cimbalom Band-et egy meghallgatásra, azóta járjuk a világot. A magyar, cigány, s környező népek zenéjét játsszuk jó kedvünkből, sajátosan keverve egymással. A kivételesen magas szintű hangszertudást igénylő darabokat könnyedén, úgymond könyökből rázzuk ki, s közvetlenségünkkel mindenhol sikert aratunk (azért mégiscsak egy “cigányélet”).”- Kovács Ferenc

„ A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band egy elementáris erejű, cimbalompárbajjal fűszerezett koncerttel kápráztatta el a hallgatóságot. Volt, hogy a zenéből áradó energia szinte a székelyföldi havasok csúcsára penderített egy-egy virtuóz futammal, de kontrasztként ott volt a lírai elcsendesülés is.

A Gipsy Cimbalom Band már 30 éve folyamatosan jelen van a hazai és nemzetközi zenei életben, fesztiválokon, rendszeresen turnéznak Kelet- és Nyugat Európában, visszatérő vendégek Kanadában és az USA-ban. Az eltelt időben több lemezt adtak ki Angliában, Németországban és természetesen Magyarországon. A zenekari tagok egytől egyig mesterei hangszereiknek, a zenei anyagot mindig új és újabb improvizációkkal gazdagítják.

Balogh Kálmán zseniális együttese, a Gipsy Cimbalom Band kedden adott nagysikerű koncertet a dörögdi Klastromszínpadon. A zenekar fergetegesen virtuóz zenélést vitt véghez, és ráadásul, ami igazán kellemes és ritka meglepetés hazai együttestől, poénbombák egész sorozatával kínálták meg a tomboló közönséget.
„Ezek a viccek olykor úgy adják magukat – meséli Balogh Kálmán. – A zenekar szólistái gyakran versengenek egymással, próbálják lejátszani a másikat, én meg alig győzöm kordában tartani őket, osztogatom a zenei sárgalapokat. Tegnap például a Csitári hegyek alatt végén egyszer csak bejátszottuk a Monti-csárdást, amit ugyan szoktunk, de a trombitásunk, Kovács Feri egyszer csak rákontrázott a Tenkes kapitánya zenéjével. Ez a kackiás dallam tőle, egy profi harcművésztől, aki kendó bajnok is amellett, hogy zenész, nos, igazán stílusos.”

A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band új lemezén a fölényes tudású zenekari tagok és a jól kiválasztott vendégek a világzene stíluselegyének különlegesen ízléses megvalósítását nyújtják. Ráadásul a zenekart a cimbalomművész szinte végig visszafogottan irányítja.

…A zenekar rutinját néhány hang után érzékelni lehet, urai a legkisebb nüanszoknak és a különféle hangulatoknak, váltásoknak. Ahogy a zenei szintézis komponenseinek maximalizálására törekednek, ugyanúgy a hangulati kavalkád is totális, ki merem jelenteni, megunhatatlanná teszi a lemezt…

..Mégsem a rutint érzékeli a hallgató, hanem az odaadást. Balogh Kálmán személyisége, amennyire a nyilvánosságból meg lehet ismerni, bennem inkább a bölcs kádiéra emlékeztet, nem a tűzgyújtó és vízfakasztó zenekarvezetőére, mégis ez az a zenekara, amelyik a világzene egyik legtüzesebb válfaját, a balkáni rezesbandák tempóját is játssza, és játszotta már annak általános divattá válása előtt. is. Balogh olyan utat vágott magának a zenei lehetőségek dzsungelében, amely a cigányzenekarok cimbalomhangjainak ábrándos, pattogós meg mindenféle egyéb árnyalatát elsajátítja, mégis nagyon messze távolodott a cigányzenekarok hangzásától..-Zipernovszky Kornél

Az együttes tagjai:

Balogh Kálmán zenekarvezető, cimbalom, ének, konferálás, koncert szervezés


Bede Péter szaxofon, tárogató, ének


Frankie Látó hegedű, ének


György Mihály gitár


Kovács Ferenc trombita, hegedű, ének


Novák Csaba nagybőgő, gitár, ének

Fotó: Todoroff Lázár, 2007.



Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X