hu en

Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band

A Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A végeredmény: páratlanul változatos és univerzális, minden pillanatban újabb és újabb meglepetést rejtegető zene. Az együttes tagjai: Balogh Kálmán cimbalom, Bede Péter szaxofon, Kovács Ferenc hegedű, trombita, ének, Látó Frankie hegedű, György Mihály gitár és Novák Csaba gitár, nagybőgő.
A zenekarnak sajátos és különleges világa van. Ebbe a világba belefér számos európai ország, amelyben cigányok játszanak népzenét, dzsesszt, vagy bármiféle szórakoztató zenét: belefér az instrumentális és a vokális muzsika, s bár a hangszerelés Balogh Kálmán cimbalma köré rendeződik, a bőgőre, hegedűre, gitárra vagy trombitára sem kevesebb fény vetül.

 

Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében. Koncertjeiken ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje megszólal, ez lehet az egyik ok, amiért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt és foglalkoztatott a zenekar. A zenekari felállás sem a megszokott, hiszen a hagyományosnak mondható hegedű, cimbalom, nagybőgő összeállítást trombita és gitár egészíti ki.

 

23-24-25 éve a hazai és nemzetközi zenei életben

A zenekar 1996-ban alakult. Első lemezük 1997-ben jelent meg. Muzsikája a különböző zenei műfajok nagy találkozása. Magas fokú kamarazenélés, improvizációk, könnyed, jókedvű előadásmód jellemzi a zenekart. Spontán utazgatás földrajzi határok és zenei műfajok között. A balkán zenevilágát, a jazz-es hangzást és a roma dallamokat mesteri fokon vegyítik, repertoárjukkal segítik a különböző kultúrák elfogadását. A Gipsy Cimbalom Band-ben Balogh Kálmán számos zenei kalandja tükröződik, de ez a zenekar attól egyedi, hogy a különböző stílusokat ötvözi.

 

Balogh Kálmán barátommal 93-ban állítottuk össze a Gipsy Cimbalom Band-et egy meghallgatásra, azóta járjuk a világot. A magyar, cigány, s környező népek zenéjét játsszuk jó kedvünkből, sajátosan keverve egymással. A kivételesen magas szintű hangszertudást igénylő darabokat könnyedén, úgymond könyökből rázzuk ki, s közvetlenségünkkel mindenhol sikert aratunk (azért mégiscsak egy “cigányélet”).”- Kovács Ferenc

 

„ A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band egy elementáris erejű, cimbalompárbajjal fűszerezett koncerttel kápráztatta el a hallgatóságot. Volt, hogy a zenéből áradó energia szinte a székelyföldi havasok csúcsára penderített egy-egy virtuóz futammal, de kontrasztként ott volt a lírai elcsendesülés is.

A zenekar többnyire közismert zenei témákból indult ki, megközelítésük azonban teljesen újszerű volt. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre keltek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okozott törést a zene egységében. Ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje szólalt meg, így zenéjüket nyugodtan nevezhetjük világzenének – a szó szoros értelmében, hiszen repertoárjukban megfért egymás mellett a magyar autentikus népzene, csakúgy, mint a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék.”

 

 

A Gipsy Cimbalom Band már 24 éve folyamatosan jelen van a hazai és nemzetközi zenei életben, fesztiválokon, rendszeresen turnéznak Kelet- és Nyugat Európában, visszatérő vendégek Kanadában és az USA-ban. Az eltelt időben több lemezt adtak ki Angliában, Németországban és természetesen Magyarországon. A zenekari tagok egytől egyig mesterei hangszereiknek, a zenei anyagot mindig új és újabb improvizációkkal gazdagítják.

 

 

Balogh Kálmán zseniális együttese, a Gipsy Cimbalom Band kedden adott nagysikerű koncertet a dörögdi Klastromszínpadon. A zenekar fergetegesen virtuóz zenélést vitt véghez, és ráadásul, ami igazán kellemes és ritka meglepetés hazai együttestől, poénbombák egész sorozatával kínálták meg a tomboló közönséget.
„Ezek a viccek olykor úgy adják magukat – meséli Balogh Kálmán. – A zenekar szólistái gyakran versengenek egymással, próbálják lejátszani a másikat, én meg alig győzöm kordában tartani őket, osztogatom a zenei sárgalapokat. Tegnap például a Csitári hegyek alatt végén egyszer csak bejátszottuk a Monti-csárdást, amit ugyan szoktunk, de a trombitásunk, Kovács Feri egyszer csak rákontrázott a Tenkes kapitánya zenéjével. Ez a kackiás dallam tőle, egy profi harcművésztől, aki kendó bajnok is amellett, hogy zenész, nos, igazán stílusos.”

 

A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band új lemezén a fölényes tudású zenekari tagok és a jól kiválasztott vendégek a világzene stíluselegyének különlegesen ízléses megvalósítását nyújtják. Ráadásul a zenekart a cimbalomművész szinte végig visszafogottan irányítja.

…A zenekar rutinját néhány hang után érzékelni lehet, urai a legkisebb nüanszoknak és a különféle hangulatoknak, váltásoknak. Ahogy a zenei szintézis komponenseinek maximalizálására törekednek, ugyanúgy a hangulati kavalkád is totális, ki merem jelenteni, megunhatatlanná teszi a lemezt…

..Mégsem a rutint érzékeli a hallgató, hanem az odaadást. Balogh Kálmán személyisége, amennyire a nyilvánosságból meg lehet ismerni, bennem inkább a bölcs kádiéra emlékeztet, nem a tűzgyújtó és vízfakasztó zenekarvezetőére, mégis ez az a zenekara, amelyik a világzene egyik legtüzesebb válfaját, a balkáni rezesbandák tempóját is játssza, és játszotta már annak általános divattá válása előtt. is. Balogh olyan utat vágott magának a zenei lehetőségek dzsungelében, amely a cigányzenekarok cimbalomhangjainak ábrándos, pattogós meg mindenféle egyéb árnyalatát elsajátítja, mégis nagyon messze távolodott a cigányzenekarok hangzásától..-Zipernovszky Kornél

 

Kiemelt koncertek:

2019. Március 

29. 20:30  Párizs, Philharmonie de Paris, Balogh Kálmán&GipsyCimbalomBand koncert

Kálmán Balogh est un des plus grands interprètes de cymbalum, un des instruments à corde majeurs de la tradition hongroise. Avec son groupe et deux violonistes, il interprète les trésors du répertoire tzigane.

Párizs – A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band nagy sikerű koncertjével vette kezdetét Párizsban a magyar zenei tematikus hétvége a Philharmonie de Paris koncertteremben, ahol a népzenétől Bartók Béla és Kodály Zoltán művein át Kurtág György munkásságáig tucatnyi koncerten és egyéb programon keresztül jeles magyar művészek közreműködésével ismerkedhetnek a francia érdeklődök a magyar zenével és zenei hagyománnyal.

A legjelentősebb franciaországi zenei központ rendszeresen meghirdetett tematikus hétvégéi egy műfajt, egy zenészt, egy hangszert vagy egy földrajzi helyet középpontba állítva invitálják különleges zenei utazásra a párizsiakat.

A március 29-31-én megrendezett Week-end Budapest elnevezésű programsorozat részeként koncerteken, konferenciákon, gyerekeknek szervezett foglalkozásokon a magyar zenei műfajokkal, hangszerekkel, valamint a zenének a nemzeti identitás erősítésében betöltött szerepével ismerkedhetnek a franciák.

Balogh Kálmán cimbalomművész és zenekara (Bede Péter szaxofon, Kovács Ferenc hegedű, trombita és ének, Látó Frankie hegedű, Novák Csaba nagybőgő, György Mihály gitár, Balogh Gusztáv ének és Lakatos Róber, brácsa, ének és hegedű) péntek este a Kárpát-medencei országok cigányzenéjéből és a régióban született klezmer muzsikából adtak ízelítőt másfél órás teltházas koncertjükön, amit hosszú tapssal jutalmazott a közönség.

2018.  Óbudai Advent
2018.  Kobuci, Jótékonysági koncert

Debrecen, Wáli István Református Cigány Szakkollégium

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band adott koncertet a Füredi úti református templomban

Idén második alkalommal rendezte meg Tehetség-kovács táborát Debrecenben a Wáli István Református Cigány Szakkollégium. A tá­borban hátrányos helyzetű, cigány fiatalok vesznek részt, akik a közeljövőben valamelyik felsőoktatási intézménybe szeretnének jelentkezni. A tanulás melletti kötetlen programok egyike volt Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Banda szerda esti koncertje a Füredi úti református templomban.

2017.   V4, Várkert bazár
Szentes, vendég Szulák Andrea
Sepsiszentgyörgy
2016.  Szervita tér, vendég Malek Andrea

„Példa előttem az életük, visszavezetnek a gyökereimhez, és úgy zenélnek, ahogy csak nagyon kevesen.  A fellépéseinken erősen kell koncentrálnom, nehogy belefeledkezzem abba, ahogy muzsikálnak, mert nekem egy adott ponton tovább kell énekelnem a dalt…”meséli Malek Andrea a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Banddel közös munkáról.

2015.  Belga, Holland turné, Charivari Festival, Muziekpublique
Erdély
10 éves a Müpa, Szekérnyom
2014.  Vidor Fesztivál, vendég Malek Andrea
Kapolcs, Művészetek völgye
2013.   Sziget
Budapest Folk Fest
Szombathely, Savaria Fesztivál
Castel Tirolo, Lengyelország
2012.   Etnoklub
2011.    International Gipsy Festival, Tilburg
Dohány utcai Zsinagóga, vendég Lajkó Félix és Marko Markovic
Törökország

2010.     Babel Sound
2009.   Azores /Faial/

2008.   Azores/Terceira/
2007.   USA turné,
Canada turné
2006.    Hollandia, Németország és Lengyelországi koncertek
2005.    A38
2004.    Seattle
2003.     USA turné
2001.     Festival d’lle de France
Hackbrett Festival, Heidelberg
L’anné Hongroise in France, Festival Paris Quartier d’Eté
2000.   Festival International de Jazz Montreal
International Gipsy Festival  Tilburg
Citizen Blues Festival, Canada
1999.    International Cimbalom Festival, Turnhout
1998.     Lisboa World Expo

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X