hu en de

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band

Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében. Koncertjeiken ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje megszólal, ez lehet az egyik ok, amiért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt és foglalkoztatott a zenekar. Zenéjüket nyugodt szívvel nevezhetjük világzenének a szó szoros értelmében, hiszen repertoárjukban megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene, csakúgy, mint a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék. A zenekari felállás sem a megszokott, hiszen a hagyományosnak mondható hegedű, cimbalom, nagybőgő összeállítást trombita és gitár egészíti ki. A zenekar lebilincselő színpadi játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja.

Tagok:

Bede Péter szaxofon

1981-ben született Budapesten. Zeneiskolában kezdett klarinétozni, majd Dresch Mihály hatására középiskolás korában váltott a szaxofonra. Tőle kapta első furulyáját, melyen először gyimesi zenét tanult. Ezután kezdett el jazz-zenével is foglalkozni. 2000-2001-ig a Besh o droM zenekar tagja volt, közben jazz- fellépései is megkezdődtek. A Fanfara Complexa /moldvai tánczene/ frontembere, játszik a Szigony; a Tűzko Csaba quintett; az Újpesti Szabadidőzenekar formációkban, valamint zenél Pintér Béla “Anyám orra” c. darabjában.
Részt vett különböző táncszínházi produkciókban, aktív táncházi zenész. Fontosnak tartja a közvetlen kontaktust a népzenével; a nyári gyimesi, moldvai táborokban az ottani zenészekkel való találkozás az egyik legfőbb inspiráció számára.

György Mihály gitár

Nyolc évesen került kapcsolatba a délszláv zenével szülőfalujában. Először idős tamburás zenészektől tanult. 18 éves kora óta érdekli a jazz. 1986-ban a Postás Zeneiskolai tanulmányait követően vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz-tanszakára, ahol 1989-ben diplomázott. Közben több balkáni zenekarral játszott, közel egy évtizedig volt tagja a Sirtos görög zenekarnak. Borbély Mihállyal alapította a Qartett B zenekart, amely népi zenei alapokon nyugvó kortárs jazzt játszik. Az East Side Jazz Company-val készülő lemezük hamarosan megjelenik.

Kovács Ferenc trombita, hegedű

Zenész dinasztia tagja, bár édesapja híres szobrász volt. Miután befejezte klasszikus zenei tanulmányait, a jazz, ragtime, és a kortárs zene iránt kezdett érdeklődni. 2001-ben jelent meg Magony című, és 2003-ban Magony Vonósok című CD-je.

Frankie Látó hegedű

Apai és anyai ágon egyaránt zenész dinasztiából származik. Családjuk zenei múltját az 1800-as évektől lexikonok, kották, hangfelvételek, kitüntetések igazolják. 1983-ban Szombathelyen a Konz János Hegedűverseny második helyezettje lett. 1985-tol a Szegedi Konzervatórium és a Tömörkény István Zeneművészeti Középiskola, majd 1989-92-ig a Boulougne-i Konzervatórium és Főiskola növendéke volt. 1991-tol Didier Lockwood francia jazz hegedűs tanítványa volt. 1993-ban alakult a Frankie Látó Quartett. 1995-ben jelent meg a Gén Group-pal elsősorban saját szerzeményeit tartalmazó lemeze. Vendégművészként rendszeresen közreműködik Magyarországon és külföldön kiadott jazz lemezeken, együtt muzsikált többek között Joe Murányival és Mike Stern-nel.

Novák Csaba nagybőgő

Miután 1981-ben kivált a Rajkó zenekarból, hat éven át a Budapest Táncegyüttesben bőgőzött. Játszott Ifj. Sánta Ferenc, Lakatos Sándor, Boros Lajos, Lakatos Mihály és Ifj. Kállai Kis Ernő zenekarában. A Joel Rubin Jewish Music Ensemble tagja. Kuti Sándorral és Budai Sándorral hárman Gipsy Brothers néven évekig muzsikáltak a Dunakorzó étteremben. Az utóbbi években egyre többet szerepel különböző world music együttesekben, pl. Frankie Lato, Palya Bea, Mitsoura.


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X