hu en

Cimbalogh Trió

Az augusztusi fesztivál hétvégét a hazai és nemzetközi szinten is elismert banda a Cimbalogh Trió zárja. A három virtuóz zenész – Balogh Kálmán (cimbalom), Lakatos Róbert (hegedű) és Novák Csaba (nagybőgő) – műsorában a magyar és balkáni cigány népzenét a jazz elemeivel ötvözi. A műfaji határok átlépésével, a stílusok elegyítésével a közismert zenei témák is új életre kelnek előadásukban. A trió minden tagja több műfajban is kipróbálta már magát, hangszerük mesterei, s színpadi játékuk rendkívül inspirálóan hat egymásra.

Palotanegyed Színpódium

 

Néhány szó a Cimbalogh trióról

„Balogh Kálmán sok különböző zenekarban bizonyította már, hogy milyen kiváló és sokoldalú művésze a cimbalomnak. Az újra amerikai turnéra induló Cimbalogh trió mindegyik zenekara közül kitűnik abban, hogy mivel csak trió, nem nagyobb együttes, ezért nagyobb szerep jut az egyes hangszereknek. A zenekar hegedűse, aki brácsán is éppolyan kiváló, Lakatos Róbert, egyben a méltán népszerű Rév együttes vezetője, amely szülővárosáról, Révkomáromról kapta a nevét. Lakatos váltogatja is a kísérő és a szóló szerepet hangszerén. A bőgős Novák Csaba ugyanakkora tekintélyt vívott ki magának a world music, mint az autentikus népzenei stílusban játszó zenekarokban, kiváló hangszereléseket készített, rengeteg zenekarba és énekes produkció kíséretébe hívják.

A Cimbalogh trió zenéje is ugyanolyan játékos, mint amilyen elnevezést választottak maguknak. Néhány számon keresztül szinte az összes népzeneileg fontos Kárpát-medencei tájegységet bejárják. Önfeledten húzzák a szatmárit talpalávalónak, hogy azután mély történelmi rétegeket villantsanak fel egy klezmer számban, és végül boogie-woogie kíséretbe oldják fel a decsi verbunkost. Hiszen humorral, sőt öniróniával is meg vannak áldva, nem csak fantasztikus tehetséggel és ördöngös virtuozitással…”

Zipernovszky Kornél kritikus, Fidelio


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X