hu en de

CimbalomDuó

Balogh Kálmán – Lukács Miklós Duó

Balogh Kálmán és Lukács Miklós keze nyomán újjászületik a cimbalom, virtuóz játékuk által a népzene és a jazz frissítő, érzelemteli keveredése tükröződik vissza.

Lukács Miklós és Balogh Kálmán, életükben és zenei pályafutásukban fellelhető sok párhuzam ellenére csak nemrég kezdtek közös munkába. A Hangvető kezdeményezésére 2009-ben kezdett próbálni a Cimbalom Duó. Ezeken az alkalmakon humor, és játékos kísérletezés is helyet kapott, és az első pillanattól megmutatkozott a Lukács és Balogh kettősében rejlő lehetőség. A színpadon azonnal érezhető a duó ereje: ahogy Balogh elegáns rutinnal a húrokba csap, és Lukács vezet, a közönséget bűvöletbe ejti a mesteri cimbalommuzsika.

A cimbalmot gyakran azonosítják az ún. „vendéglátós” cigányzenével. Ha azonban elmerülünk a két mester játékában, akkor egy különleges hangszer új arca bontakozik ki. Különféle változatai a világ rengeteg pontján fellelhetőek – miközben a cimbalom mégis valódi magyar találmány. A Schunda József által jegyzett hangszer a zongora magyar megfelelőjeként született 1874-ben. A nagypolgári otthonokban a ház úrnője gyakran játszott húrjain a 19. században. A múlt század során többször felkapták, majd elfelejtették, és most a Cimbalom Duó újra a középpontba helyezi ezt a sokoldalú és hagyományos hangszert.

 

Balogh Kálmán

Annak ellenére, hogy híres cigányzenész család sarja, szülei mérnöknek szánták. Mikor 15 éves korában egy családi látogatás alkalmával megtanult és lejátszott egy bonyolult román dallamot Balogh Elemérnek, a híres nagybácsinak, a tervek módosultak. Mára Balogh Kálmán az egyik legelismertebb és legkeresettebb cimbalmos Magyarországon és Közép-Kelet Európában. Játszott a Carnegie Hall színpadán, fellépett Wolfgang Sawallisch, Alan Bern vagy akár Frank Zappa társaságában. Francis Ford Coppola filmjének zenéjében is hallhattuk mesteri játékát (Youth without Youth, 2007).

Lukács Milkós

Csupán kilenc éves volt, amikor az első díját nyerte cimbalomjátékáért, a rangos Rácz Aladár versenyen. Az akkor 27 éves Balogh Kálmán hallotta az ifjú tehetséget játszani, de akkor még nem is lehetett sejteni, hogy majd egy színpadon találkoznak évek múlva. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, de korán kialakult érdeklődése a jazz, az improvizatív muzsika iránt. Saját kvintettjén túl, számos neves formációban játszott és játszik: Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Uri Caine, Archie Shepp és Steve Coleman nevei fémjelzik ezeket a zenei közreműködéseket. Mint zeneszerző is elismert, és a 2011-es Aegon Társdíj is Lukács műfajokat átívelő művészetéről tanúskodik.

Kiemelt koncertek:

 1. 04.11. Zágráb Tolerancia fesztivál
  04.19. Budapesti  Tavaszi fesztivál Vigadó
  2017.  12.08. V4 koncertek Várkert Bazár
  08.30. Vidor Fesztivál
  2016.  11.26.  Müpa, Világraszóló
  11.06.  Novi Sad
  10.26. Washington Magyar Nagykövetség
  10.15.  Budapest Ritmo
  09.03. Budapest Madách tér
  08.31. Helsinki Festival
  07.31.  Krems, Glatt & Verkehrt Festival
  02.01. BMC Must Meet
  01.30.  Müpa A Népzene ünnepe
  2015   11.07.   Müpa Világraszóló
  10.28.  Milánói Expo
  10.22.  Budapest Womex
  09.19.  Magyar Tudományos Akadémia Magyar Örökség díj
  08.15.  Sárospatak Zemplén Fesztivál
  07.24. Taliándörögd Művészetek völgye
  04.12.  Vigadó Tavaszi Fesztivál
  2011.  Koppenhága Womex


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X