hu en de

CimbalomDuó


Balogh Kálmán – Lukács Miklós Duó

Balogh Kálmán és Lukács Miklós keze nyomán újjászületik a cimbalom, virtuóz játékuk által a népzene és a jazz frissítő, érzelemteli keveredése tükröződik vissza.

Lukács Miklós és Balogh Kálmán, életükben és zenei pályafutásukban fellelhető sok párhuzam ellenére csak nemrég kezdtek közös munkába. A Hangvető kezdeményezésére 2009-ben kezdett próbálni a Cimbalom Duó. Ezeken az alkalmakon humor, és játékos kísérletezés is helyet kapott, és az első pillanattól megmutatkozott a Lukács és Balogh kettősében rejlő lehetőség. A színpadon azonnal érezhető a duó ereje: ahogy Balogh elegáns rutinnal a húrokba csap, és Lukács vezet, a közönséget bűvöletbe ejti a mesteri cimbalommuzsika.

A cimbalmot gyakran azonosítják az ún. „vendéglátós” cigányzenével. Ha azonban elmerülünk a két mester játékában, akkor egy különleges hangszer új arca bontakozik ki. Különféle változatai a világ rengeteg pontján fellelhetőek – miközben a cimbalom mégis valódi magyar találmány. A Schunda József által jegyzett hangszer a zongora magyar megfelelőjeként született 1874-ben. A nagypolgári otthonokban a ház úrnője gyakran játszott húrjain a 19. században. A múlt század során többször felkapták, majd elfelejtették, és most a Cimbalom Duó újra a középpontba helyezi ezt a sokoldalú és hagyományos hangszert.

 

Senki nem mondja: Hé, Bartók, van egy kis problémád – Ben Mandelson, Womex,
By ronaiandras on 2015/11/02

…Vannak világszerte ismert magyar zenekarok, mint például a Muzsikás. De szerinted van valami elképzelésük az embereknek arról, hogy milyen a magyar zene úgy általában? Mondjuk úgy, ahogy például a fadót ismerik.
Igen, amikor egy ország vagy egy műfaj magában egy brand lesz, és van egy „brandhordozó” művész. Nem tudom, hogy ilyen magyar brand létezik-e. Az biztos, hogy nagy lehetőségek állnak a magyar zenészek előtt külföldön is, hiszen világszínvonalon zenélnek, és olyan jól értik a hagyományt. Itt volt például a Cimbalomduó. Elképesztő zenészek: úgy játszanak, a cimbalmon, mint ahogy magamról képzelem, hogy így gitározom, de én valójában persze nem vagyok erre képes (és a fantáziámmal sajnos nem tudok koncertjegyeket eladni). Megállnák a helyüket a világon bárhol, bármilyen színpadon: jazz, folk, kortárs zenei helyszíneken, vagy akár egy rock and roll esküvőn is játszhatnának, és az is menne. És közben nagyon hallatszik a zenéjükön, hogy honnan jönnek. Persze nem lesznek a Rolling Stones előzenekara – bár egyébként ez egy nagy húzás lenne a Rolling Stonestól…

Balogh Kálmán

Annak ellenére, hogy híres cigányzenész család sarja, szülei mérnöknek szánták. Mikor 15 éves korában egy családi látogatás alkalmával megtanult és lejátszott egy bonyolult román dallamot Balogh Elemérnek, a híres nagybácsinak, a tervek módosultak. Mára Balogh Kálmán az egyik legelismertebb és legkeresettebb cimbalmos Magyarországon és Közép-Kelet Európában. Játszott a Carnegie Hall színpadán, fellépett Wolfgang Sawallisch, Alan Bern vagy akár Frank Zappa társaságában. Francis Ford Coppola filmjének zenéjében is hallhattuk mesteri játékát (Youth without Youth, 2007).

Lukács Milkós

Csupán kilenc éves volt, amikor az első díját nyerte cimbalomjátékáért, a rangos Rácz Aladár versenyen. Az akkor 27 éves Balogh Kálmán hallotta az ifjú tehetséget játszani, de akkor még nem is lehetett sejteni, hogy majd egy színpadon találkoznak évek múlva. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, de korán kialakult érdeklődése a jazz, az improvizatív muzsika iránt. Saját kvintettjén túl, számos neves formációban játszott és játszik: Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Uri Caine, Archie Shepp és Steve Coleman nevei fémjelzik ezeket a zenei közreműködéseket. Mint zeneszerző is elismert, és a 2011-es Aegon Társdíj is Lukács műfajokat átívelő művészetéről tanúskodik.

Kiemelt koncertek:

2018.
06.08. Duna TV Virtuózok Döntő
05.20. Pécs Zsolnay udvar
04.11.  Zágráb Tolerancia fesztivál
04.19. Budapesti  Tavaszi fesztivál Vigadó
2017.
12.08. V4 koncertek Várkert Bazár
08.30. Vidor Fesztivál
2016.
11.26.  Müpa, Világraszóló
11.06.  Novi Sad
10.26. Washington Magyar Nagykövetség
10.15.  Budapest Ritmo
09.03. Budapest Madách tér
08.31. Helsinki Festival
07.31.  Krems, Glatt & Verkehrt Festival
02.01.  BMC Must Meet
01.30.  Müpa A Népzene ünnepe
2015.
11.07.   Müpa Világraszóló
10.28.  Milánói Expo
10.22.  Budapest Womex
09.19.  Magyar Tudományos Akadémia Magyar Örökség díj
08.15.  Sárospatak Zemplén Fesztivál
07.24.  Taliándörögd Művészetek völgye
04.12.  Vigadó Tavaszi Fesztivál
2011.
Koppenhága Womex


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X