hu en

Balogh Kálmán és Kovács Ferenc, A Magony trió

 

 

 

 

„A Magony trió jazznapi estje is ott lesz a Best of-ban. Balogh Kálmán (cimbalom), Novák Csaba (bőgő) és Kovács Ferenc (trombita és hegedű) zenéje este tíz körül olyan volt nekem, mint a forrásvíz egy tikkasztó erdei kirándulás végén, nincs az a méregdrága ital, ami jobban esett volna. Három feketeöves mestert hallottunk, akik ugyan elég régóta ismerik egymást ahhoz, hogy egymás minden rezdülését idejekorán észleljék, de pontosan ebben a felállásban ritkán játszanak, ezért a közös zenélés rengeteg friss örömöt ad nekik maguknak is. Álmélkodtatóan gazdag, meztelenségig őszinte zene volt. Nem, ez nem jazz, persze, csak szellemében volt testvére a jazznek, de ennél szebb befejezést a jazznapra kívánni sem lehet.”-Zipernovszky Kornél 2015

 

 

BIM40 – Take the MOL Train: Fraanje / Reijseger / Kovács / Balogh (NL/H)
2015-06-20
Közreműködik:
Harmen Fraanje – zongora
Ernst Reijseger – cselló
Kovács Ferenc – hegedű, trombita
Balogh Kálmán – cimbalom

A csellista Reijseger és a zongorista Fraanje a holland jazz két kiemelkedő alakja. Külön-külön is lenyűgöző zenei életművük mellett ők kettesben is hosszú ideje dolgoznak együtt mind duóban, mind a szenegáli Mola Sylla énekessel alkotott rendkívül sikeres triójukkal. Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams című dokumentumfilmjéhez a Reijseger által írt kísérőzenét is a Holland Kamarakórussal kiegészült Reijseger-Fraanje duó rögzítette.

A magyar etno-jazz régóta meghatározó szereplői a hegedűs-trombitás Kovács Ferenc és a cimbalmos Balogh Kálmán, akik holland társaikhoz hasonlóan – amellett hogy rendkívül aktívak úgy saját zenekaraik vezetőjeként, mint számos zenekar tagjaként – duóban is gyakran játszanak együtt. 2011-ben a Jazzforum Budapest alkalmával adott koncertjükhöz a fesztiválon a fent említett trió tagjaként résztvevő Reijseger spontán csatlakozott, s a fesztivál legjobb (rögtönzött) koncertjét adták.

2013 márciusában már hármasban adtak koncertet az Opust megnyitó fesztiválon, ekkor viszont a szintén jelenlévő Fraanje szállt be két szám erejéig hozzájuk, s a klub közönsége kisebb zenei csodának lehetett tanúja: úgy alakultak kvartetté a két magyar muzsikus vezetésével, mintha mindig is együtt játszottak volna, ékes példáját adva a különböző zenei kultúrák szerves kapcsolódásának. Természetes hát, hogy azóta tervezik – az Opussal és a BMC-vel közösen – , hogy ez a kvartett önálló produkcióval lépjen közönség elé.

A várva várt pillanat most következett el, melynek előbb az Opus, majd a tervek szerint szeptemberben a Bimhuis nézői is tanúi lehetnek.

 

harmenfraanje.nl
ernstreijseger.com
kalmanbalogh.hu


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X