hu en

Koncertek

December

12.01. 19:00. Müpa, Fesztivál Színház, Cimbalomgála

“A cimbalom a 21. században – ezzel a mottóval rendezi meg a Müpa hetedik alkalommal Világraszóló című fesztiválját. Az eddigieknek köszönhetően immár nem lehet kétséges: a magyar cimbalom több mint hungarikum, mindenestül világraszóló csoda.
Ezt természetesen bizonygatnunk sem kellene, ha nem tudnánk, hogy a múlt század második felében előítélet övezte a hangszert, amelyet akkoriban főképp a – sokak által lenézett – vendéglátóipari cigányzenében használtak. Holott annak a hangtompító pedállal ellátott cimbalomnak, amelyet Schunda Vencel József hangszerkészítő mester alkotott, Rácz Aladár előadó-művészetének köszönhetően már az 1920-as években csodájára járt a világ. Igor Stravinsky is Rácz hatására kezdett cimbalmon tanulni, hogy aztán Ragtime és Renard című műveiben szerepeltesse is a hangszert. A század végére újra megnőtt a cimbalom tekintélye, és azóta a kortárs zenében, a világzenében, valamint a jazzben is teljes értékű hangszernek tartják. Ebben a hőskorszak páratlan muzsikusát, Fábián Mártát követően kiemelkedő szerepet játszott – többek közt – Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András cimbalomművészek munkássága és világsikere: ők négyen augusztusban a Budapest Music Center cimbalomversenyének zsűrijében foglalnak helyet, decemberben pedig a győztesekkel adnak gálakoncertet a Müpában. A verseny ötletgazdájának, Lukács Miklósnak az volt a célja, hogy a cimbalmot 21. századi kontextusba helyezve új tehetségek bemutatkozását is lehetővé tegye – ők aligha álmodhatnak emlékezetesebb élményről és nagyobb elismerésről, mint hogy együtt játszhatnak a cimbalom klasszisaival a Müpa cimbalomünnepén.

Közreműködők:
cimbalom: Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Szalai András,
a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019 díjazottjai: Mykhaylo Zakharya, Szabó Dániel, Gódor Erzsébet, Ürmös Sándor
cselló:  Rohmann Ditta
fuvola: Győri Noémi
gitár:  György Mihály
nagybőgő: Novák Csaba
zongora: Dominko István
Szerkesztő: Liber Endre”
Rendező:Müpa

 

12.08. Eger, Korpás Éva ének – Balogh Kálmán cimbalom

12.12. Budapest, Újpest, Adventi összeállítás

12.13.  Győr, Bodrogi Éva ének –  Szokolay Dongó Balázs furulyák – Balogh Kálmán cimbalom

12.14. Magyarkanizsa, Farkas Rózsa és Balogh Kálmán cimbalom, Bach műsor

12.15. Balatonfüred, Adventi összeállítás

12.17. Százhalombatta, Adventi összeállítás

12.20. Budapest,  Advent Óbudán, Balogh Kálmán&Gipsy Cimbalom Band feat. Básits Branka

12.29. 20:00. Budapest, Fonó, Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat. Básits Branka 

12.30.  Zeneakadémia, Nagyterem, Esszencia zenekar

 

November

11.10. 18:00. Párkány, Őszi Kulturális Napok, Rendhagyó Prímástalálkozó koncert

11.17. 19:00. Cegléd, Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár, Száz titok kavarog – Ady Endre 100


11.18. 19:00. Debrecen, Kölcsey Központ, Száz titok kavarog – Ady Endre 100

11. 19. 19:00. Siófok, Hírös Agóra, Kálmán Imre Kulturális Központ, Száz titok kavarog – Ady Endre 100

 

 

 

Október

10.01. 19:00. A zene világnapja,  Szentes, Hangversenyközpont,  Zűrös Banda feat. Balogh Kálmán

10.08. 19:00. MTA Díszterem,  „Selyemúton a magyar cimbalom” 30. évfordulós koncert Budapesten 19:00 órakor
“Fellép: Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar, vezényel Lee Geom Seop zeneszerző
Balogh Kálmán, Farkas Rózsa cimbalomművészek és Farkas Erzsébet énekművész
A Magyar-Koreai Társaság adományaként érkezett az első cimbalom Koreába 2014-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulójára. A 30. évfordulóra nagy lépést tettünk előre. Nem volt egyszerű.
Elképzelésünk, hogy Hungarikumunk, a magyar cimbalom csak akkor válhat élő hangszerré Koreában, ha koreai zeneszerzők is szereznek cimbalmos műveket. Az ügyünket lelkesen fogadta Lee Geom Seop zeneszerző; kezdeményezésünkre cimbalmos műveket szerzett. JeongEup város kezdettől támogatta Társaságunk és a koreai zenekar közötti együttműködést, mára itthon is megértésre találtunk.
A magyar cimbalmot Lee zeneszerző együtt szerepelteti műveiben hagyományos koreai hangszerekkel. Tovább színesíti mindezt, hogy előadásain a koreai zenészek hagyományos koreai ruhákban lépnek fel.
A zeneszerző és karmester a koreai zenekarral a Magyar-Koreai Társaság meghívására jön hazánkba.
A Magyar-Koreai Társaság távlatos elgondolása, hogy a multikultival szemben konkrét példával új útra mutasson rá. Két ország kultúrájából szerves módon bontakozhat ki új szintézis, ha tetszik, nemzetköziség, ha a két kultúra történetileg meglévő közös hagyományán építkezünk. A közös kulturális metszéspont itt a pentaton hangzás, továbbá Hungarikumunk, a magyar cimbalom ázsiai eredete. Lee Geom Seop összes műve pentaton, miként a koreai és a magyar népzene. A népzene mellett a koreai hagyományos udvari zene játszik fontos szerepet műveiben, ezt ruhájuk is jelzi.
Dr. Szegő Andrea, elnök”

 

10.18. Lendva, Zsinagóga

 

10.30. 19:30. Zeneakadémia, Balogh Kálmán 60
Műsor:
Népdalok Bartók Béla gyűjtéseiből
Bartók: Három csíkmegyei népdal, BB 45b
Emlékezés Allaga Gézára és Rácz Aladárra
Couperin: A nádas
Scarlatti: G-dúr szonáta, K. 13
Improvizációk népzenei dallamokra
Balkáni népzene
SZÜNET
Gömöri és dunántúli táncok
Gyergyói összeállítás Kodály gyűjtéseiből
Bonchidai dallamok

Közreműködik:
Balogh Kálmán (cimbalom)
Lukács Miklós, Szabó Dániel, Szalai András, Zimber Ferenc (cimbalom), Gelencsér János (cimbalom, hegedű)
Básits Branka, Herczku Ágnes, Szalóki Ágnes (ének)
Vizeli Balázs (hegedű), Árendás Péter (brácsa), Doór Róbert (nagybőgő)
Juhász Zoltán (furulya)
Gipsy Cimbalom Band: Bede Péter (szaxofon), Kovács Ferenc (trombita, hegedű, ének), Frankie Látó (hegedű), Novák Csaba (nagybőgő), György Mihály (gitár)
Házigazdák: Liber Endre és Richter Pál

 

 


 

Szeptember

09.06. 19:00. 28. Budapesti Borfesztivál, Fesztiválszínpad,  Cimbalomduó koncert

“Lukács Miklós – Balogh Kálmán cimbalomduó
Fesztiválszínpad

Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a dzsessz irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Kettejük duójában tehát két egészen különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik és a kölcsönös inspiráció olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegeti a két muzsikus.”

 

 

09.08.  14:30. Budakalász, Kós Károly Művelődési Központ, Népzene-világzene-népek zenéje, Herczku Ágnes és Balogh Kálmán összeállítása

09.10. 19:00. Érdi Jazz Fesztivál, Grecsó Krisztián – Balogh Kálmán est

 

09.13. 20:00. Szekszárdi Szüreti Napok, GipsyCimbalomBand feat. Branka

09.14. 19:00. Pécs,  XXVII. Cigány Kulturális napok, Gipsy Cimbalom Band koncert feat Básits Branka

 

09. 20.  Kassa, Rendhagyó Prímástalálkozó koncert


 

 

Augusztus

08. 16.  21:00  Nyíregyháza,  9. Nyírségi Nemzetközi Néptáncfesztivál, Esszencia koncert

2019-ben újra Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán! A fesztivál több évtizedes múltra tekint vissza, 1996-tól 2017-ig 8 alkalommal rendezték meg, általában 2-3 évenként. A fesztivál ideje alatt 11 helyszínen 26 program valósul meg, több mint 10 fellépő művészeti csoport 300 táncosa, zenésze, énekese érkezik a néptánc, a népzene, a világzene területéről, és hoz mosolygós jókedvet a városba.

08. 17. 18.00  Gyula,  XXV. Minden Magyarok Nemzetközi Néptánc fesztiválja, Rendhagyó Prímástalálkozó koncert
A régióban egyedülálló fesztivál a magyar népzene és néptánc szép hagyományait ápolva mutatja be a hazai és határon túli magyar táncegyüttesek legjobbjait, külföldi vendégegyüttesek szereplésével kiegészítve. A három nap alatt a koncertek, táncházak, játszóházak és néptáncbemutatók közt minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.
08. 18. Budapest, Vár, 5. évszak koncert
08.20. 20:00  Biatorbágy, Esszencia produkció
Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz. Tagjai kiforrott, egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek. Együtt muzsikálásuk abbéli örömüknek kifejezése, hogy sokféleségükben megtapasztalhatják az egységet, és ezáltal létrehoznak egy csakis rájuk jellemző belső harmóniát. Vállalva az ehhez szükséges nyitottságot, képesek megszólaltatni a világ hangjának egy csakis rájuk jellemző, őszinte és persze jellegzetesen magyar, lecsöpögtetett Esszenciáját…

08.26.  20:00-22:00 BMC Budapest,  Opus Jazz Club,  Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat. Básits Branka

Balogh Kálmán – cimbalom
Básits Branka – ének
Bede Péter – szaxofon
Frankie Látó – hegedű
György Mihály – gitár
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének
Novák Csaba – nagybőgő

A Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A végeredmény: páratlanul változatos és univerzális, minden pillanatban újabb és újabb meglepetést rejtegető zene. A zenekarnak sajátos és különleges világa van, melybe belefér számos európai ország, amelyben cigányok játszanak népzenét, dzsesszt, vagy bármiféle szórakoztató zenét: belefér az instrumentális és a vokális muzsika, s bár a hangszerelés Balogh Kálmán cimbalma köré rendeződik, a bőgőre, hegedűre, gitárra vagy trombitára sem kevesebb fény vetül.

A formációhoz ezúttal a magyar-szerb származású énekesnő, Básits Branka csatlakozik. Branka jelenléte új utakat nyithat meg a zenei együttműködésben, hiszen a magyar és szerb népdalok mellett a balkán zenéjét is hitelesen adja elő, szenvedélyes és egyedi előadásmódja révén pedig azonnal magával ragadja a közönséget.

 


 

Július

07.04. 22:00.Torockó,  Folk liget, Románia,  Double Rise Fesztivál, Rendhagyó Prímástalálkozó koncert

A Double Rise zene, művészet, irodalom. A Double Rise természet. A Double Rise Erdély, Torockó, Székelykő. A Double Rise a kettős napfelkelte birodalma.  A Double Rise egyszerre mainstream és alternatív. Itt a pop, a folk, a rock, a slam poetry és az elektronikus zene könnyedén megfér egymás mellett. Sőt! Együtt élnek igazán.

07.06. 19:00. Dánszentmiklós, Kastélykoncertek, Ugody kastély, Balogh Kálmán és Farkas Rózsa
07. 13.  23:00 Magyarföld, Fatemplom Fesztivál, Balogh Kálmán cimbalom szólóest
07. 16. 19:00-20:30.  Gombaszögi Nyári TáborFolkszöglet,  Rendhagyó Prímástalálkozó koncert
07. 20. 20:00-22:00. Kapolcs, Muharay udvar,   Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band és Básits Branka

 

A formációhoz ezúttal a magyar-szerb származású énekesnő, Básits Branka csatlakozik, aki a Zeneakadémia népi ének szakán szerzett diplomát, 2016-ban pedig Junior Prima díjban részesült. Az énekesnő jelenléte új utakat nyithat meg a zenei együttműködésben, hiszen a magyar és szerb népdalok mellett a balkán zenéjét is hitelesen adja elő, szenvedélyes és egyedi előadásmódja révén pedig azonnal magával ragadja a közönséget.

07. 21. 20:00-22:00. Kapolcs, Muharay udvar“Hallgassátok meg feleim…” Sebestyén Márta és Andrejszki Judit,  II. Rákóczi Ferenc  korának dalai és táncai, közreműködő zenészek: Balogh Kálmán cimbalom, Havasréti Pál tekerő, Szabó Zoltán duda, ifj. Szerényi Béla tekerő
07. 25. 20:00-21:30.  KapolcsMuharay udvarEsszencia koncert
07. 26.  21:00KapolcsLakatos Róbert és zenekara, Brácsatánc válogatás Bartók hegedűduóiból brácsa-cselló átiratban, ezek népzenei forrásai, valamint a dallamok saját feldolgozásai
Lakatos Róbert-hegedű, brácsa , Bognár Szilvia-ének,  Balogh Kálmán-cimbalom,  Rácz Csaba-cselló, Mester László-brácsa, Novák Csaba-bőgő

 


 

 Június

06.01. 12:00  Eger, Kodály Zoltán: Kállai kettős, Gajdos zenekar és a Cantus Agriensis együttes

06.02.  Gyöngyös, Dobroda zenekar

06.08. 20:00 Békéscsaba,  V. Kárpát-medencei  Magyar Népzenei Találkozó, Cimbaloghtrió koncert

06.14. 21:00. Sopron, Búgócsiga Akusztik Garden, Rustico  koncert,
RUSTICO címmel jelent meg nemrégiben Kubinyi Júlia népdalénekes trió formációjának első lemeze.
A RUSTICO zenéjének egyediségét a hagyományos magyar népzenében használatos fúvós hangszerek és a cimbalom virtuóz és improvizációkban gazdag közös játéka adja. Egészen újszerűen szólaltatják meg a Kárpát-medence egyes tájegységeinek dallamait. Zenei összeállításaikban Székelyföld, Moldva, Mezőség, Nyitra és Somogy zenéje elevenedik meg.
“A koncert vendége: Balogh Kálmán– cimbalom
Napjaink egyik legismertebb és legkiválóbb cimbalmosa, aki sokat tett a cimbalom népszerűsítéséért itthon és külföldön egyaránt. Mint népzenész kezdte pályafutását, szerte a világon muzsikált, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel, otthonosan mozog más népek zenéjében, az improvizációs zene világában is. Zenét oktat közép- és felsőfokon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 1985-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere, munkásságát eMerTon díjjal, Kodály díjjal, Bezerédj,  valamint Magyar Örökség díjakkal tüntették ki.”

06.18 Ungvár, Holocaust emlékműsor, Philharmonic Concert Hall, Main Synagogue Uzhhorod, Balogh Kálmán  Gipsy Cimbalom Band

06.2317:00.  Tihany, XV. Levendula Fesztivál,  Mádl Ferenc térEsszencia koncert

…ahol a világ sokszínűségéből fakadó ellentétek éppolyan természetességgel léteznek együtt és egymás mellett a zenében, amire a való életben is vágyunk, tisztelve egymást, tanulva a másiktól. Az Esszencia Produkció nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz.
Tagjai kiforrott, egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek. Együttmuzsikálásuk abbéli örömüknek kifejezése, hogy sokféleségükben megtapasztalhatják az egységet, és ezáltal létrehoznak egy csakis rájuk jellemző belső harmóniát. Vállalva az ehhez szükséges nyitottságot, képesek megszólaltatni a világ hangjának egy csakis rájuk jellemző, őszinte és persze jellegzetesen magyar, lecsöpögtetett esszenciáját.
A zenekar tagjai jelenleg: Lakatos Róbert, Balogh Kálmán, Bognár Szilvia, Kunos Tamás, Kováts Gergő, Bognár András

06. 27.  16:30.  Budapest, PIM,   Vannak vidékek  Havas Judit estje
Irodalmi kalandozás költőkkel, írókkal a belső tájakon
Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Illyés Gyula, Nagy László, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Tamási Áron, Kányádi Sándor, Farkas Árpád műveiből összeállította és bemutatja: Havas Judit előadóművész
Bevezeti: Budai Ilona, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar népdalénekes, előadóművész

Közreműködik: Balogh Kálmán, Magyar Örökség-díjas cimbalomművész

 


 

Május

05.04. 19:00-21:00  Bodrogkeresztúr, Henye Borbár, Keresztúri Esték , Adagio produkció

05. 11. 10:00-tól  Salgótarján, VI. Palócföldi Táncháztalálkozó,  Dobroda zenekar,

05. 18. 10:00-19:00 Budapest, Bartók Táncegyüttes székháza, Etele u.55.

„TEDD KI A PONTOT!”
XXII. Nemzetközi Legényesverseny
„FORDULJ EGYET ELŐTTEM!”
III. Nemzetközi Párostánc verseny

 


 Április

02.  19:00. Premier KultCafé,  Jazz Estek, Kovács Ferenc- Balogh Kálmán duó

14. 19:30.  Budapest Várkert bazár, Pont Fesztivál, Balogh Kálmán és a Fitos Dezső Társulat

Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, az általa válogatott zenekarral, új koncertműsorral készül: a román tradíciókat bemutató esten az UNESCO által a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két hagyomány áll a fókuszban: a dojna és a kaluser. A legendásan virtuóz táncot, a kalusert a Fitos Dezső Társulat társulat mutatja be.

 

27. 18:00.  Komarno, Slovakia,  Tiszti Pavilon, 28.Komáromi Napok/Komárnanské Dni,  Rendhagyó Prímástalálkozó koncertKüldd el barátaidnak email-ben Send email
X