hu en

Történet, kiemelt koncertek, fotók

2022.

06.04. Kalocsa, Érsekkert, Pünkösdi Népművészeti Fesztivál, Balogh Kálmán &Gipsy Cimbalom Band feat Branka

11.27. Müpa, Fesztivál Színház, A cimbalom ünnepe, Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band koncert

2021.

07.02. Hatvan Hetedhét Népmesefesztivál, Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat Branka

…A formációhoz ezúttal a magyar-szerb származású énekesnő, Básits Branka és Barity Zorán harmonikás csatlakoznak. Branka jelenléte új utakat nyithat meg a zenei együttműködésben, hiszen a magyar és szerb népdalok mellett a balkán zenéjét is hitelesen adja elő, szenvedélyes és egyedi előadásmódja révén pedig azonnal magával ragadja a közönséget. Zorán autentikus balkáni harmonikajátéka egészíti ki a zenekar megújult repertoárját.

2020.

09.22.  Budapest, Háló, Közösségi és Kulturális Központ, GCB feat Branka koncert

09.20. Szekszárd, Vármegyeháza, Szüreti szemezgető, GCB feat Branka koncert

08.21. Debrecen, Virágkarnevál

“Németh Csaba Tegnap – szinte egy véletlen folytán – abban a szerencsében volt részem, hogy élő koncerten hallgatósága lehettem a Prima Primissima díjas Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band kivételesen csodás, virtuóz játékának.

A sokszínű játék lenyűgözött, telve zseniális zenei ötletekkel, kiváló művészek kifogástalan előadásmódjával, és az erre a stílusra talán kevésbé jellemző jazz-szerű improvizációval. Nemzetek között átívelő, benne akár más kultúrák tiszteletével. Bár a mai pedálos cimbalom tradicionális magyar hangszer, a koncerten olasz (cimbalom-)szerző ihlette dal is felcsendült, a zenei összhangban a leginkább a francia zenekultúrából ismert tangóharmonika is szerepet kapott, és ha mindez nem lenne elég, eme nagyszerű formációt néhány dal erejéig kiegészítette Básits Branka, gyönyörű szerb népdalokat énekelve.

Ezt a zenét, ezeket a Művészeket nem lehet nem komolyan venni. A zene tisztelete, a megfelelő mértékű alázat, a lélekből-léleknek játék megérinti az igényes zenére fogékony közönséget. Minden és mindenki szerepet kap: a nagyszerű szólókkal tarkított előadás és az elementáris együttes játék megteszi hatását.

Fantasztikus élmény volt, az estém nem alakulhatott volna ennél jobban. Egyetlen szó jut eszembe: Köszönöm!”


2019.

 – 29. Művészetek Völgye, Kapolcs, Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat Básits Branka

.”… Meghatódottságig boldog voltam (és még vagyok is), hogy ilyen fantasztikus, érző-értő, alázatos és figyelmes zenészekkel zenélhettem (és zenélhetek) együtt! Vannak olyan koncertélmények, amelyek valamiért kiemelt fontosságot kapnak az emlékezetben, szívben… Ez olyan volt! Köszönöm Balogh Kálmán és többiek, hogy eljátszottátok velem a kedvenc dalaimat és hogy így!  Köszönöm kedves közönség, hogy ilyen hatalmas, befogadó szívvel hallgattatok minket!
Folyt. köv…”- Básits Branka fb, 2019.


 Március 

–  Párizs, Philharmonie de Paris, Balogh Kálmán&GipsyCimbalomBand koncert

Kálmán Balogh est un des plus grands interprètes de cymbalum, un des instruments à corde majeurs de la tradition hongroise. Avec son groupe et deux violonistes, il interprète les trésors du répertoire tzigane.

Párizs – A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band nagy sikerű koncertjével vette kezdetét Párizsban a magyar zenei tematikus hétvége a Philharmonie de Paris koncertteremben, ahol a népzenétől Bartók Béla és Kodály Zoltán művein át Kurtág György munkásságáig tucatnyi koncerten és egyéb programon keresztül jeles magyar művészek közreműködésével ismerkedhetnek a francia érdeklődök a magyar zenével és zenei hagyománnyal.

Balogh Kálmán cimbalomművész és zenekara (Bede Péter szaxofon, Kovács Ferenc hegedű, trombita és ének, Látó Frankie hegedű, Novák Csaba nagybőgő, György Mihály gitár, Balogh Gusztáv ének és Lakatos Róber, brácsa, ének és hegedű) péntek este a Kárpát-medencei országok cigányzenéjéből és a régióban született klezmer muzsikából adtak ízelítőt másfél órás teltházas koncertjükön, amit hosszú tapssal jutalmazott a közönség.

2018.
–  Óbudai Advent

Vigyázat! Fonák!

–  Kobuci, Jótékonysági koncert a Margit Kórház javára

–  Debrecen, Wáli István Református Cigány Szakkollégium

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band adott koncertet a Füredi úti református templomban

Idén második alkalommal rendezte meg Tehetség-kovács táborát Debrecenben a Wáli István Református Cigány Szakkollégium. A tá­borban hátrányos helyzetű, cigány fiatalok vesznek részt, akik a közeljövőben valamelyik felsőoktatási intézménybe szeretnének jelentkezni. A tanulás melletti kötetlen programok egyike volt Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Banda szerda esti koncertje a Füredi úti református templomban.

2017.
–  V4, Várkert bazár, Gipsy Cimbalom Band feat Lukács Miklós

–  Szentesvendég Szulák Andrea

–  Sepsiszentgyörgy

2016.

KULT_TÉR zárórendezvény
Belvárosi Szervita tér Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band feat Malek Andrea
 szeptember utolsó hétvégéjén a két napos, ingyenes KULT_TÉR programsorozat komolyzenei, népzenei és világzenei tematikával várja az érdeklődőket, amely az „V. kerület Szervita tér megújítása” elnevezésű projekt záró eseménysorozata.

Balogh Kálmánt a világ egyik legkiválóbb cimbalmosaként tartják számon. Zenekarának sodró lendületű műsorában tökéletesen megfér egymás mellett a magyar népzene, a cigánymuzsika és a különböző balkáni népek zenéje. Az együttes lebilincselő színpadi játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja.
A zenekar rendszeresen fellép a musical, jazz és pop műfajban egyaránt sikeres Malek Andrea énekesnővel, aki közös műsorukban népdalokat is énekel.

„Példa előttem az életük, visszavezetnek a gyökereimhez, és úgy zenélnek, ahogy csak nagyon kevesen.  A fellépéseinken erősen kell koncentrálnom, nehogy belefeledkezzem abba, ahogy muzsikálnak, mert nekem egy adott ponton tovább kell énekelnem a dalt…”meséli Malek Andrea a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Banddel közös munkáról

– Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band – vendég: Malek Andrea

Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Balogh Kálmán napjaink egyik legismertebb cimbalmosa, aki sokat tett a cimbalom népszerűsítéséért. Szerte a világon muzsikált, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel.
Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et 1995-ben, amellyel a cigányzenék minden válfaját bemutatja. A zenekar tagjai tökéletes magabiztossággal kezelik hangszerüket, így nem okoz gondot a műfajok, stílusok, ritmusok gyors váltakozása. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak…
Az est vendégművésze Malek Andrea, aki mint a magyar musical koronázatlan királynője tizennyolc éves korától kezdve számtalan főszerepet játszott hazai, és nemzetközi színpadokon. ( Evita, Nyomorultak, Sakk, Muzsika hangja, Chicago, Wake Up!, Elisabeth, Camelot, Macskák…). A híres zenészcsalád gyermeke a színház mellett soha sem szakadt el a pop-, jazz zenétől, amiben felnőtt, és mára értékes, széles palettájú előadóvá fejlődött. A kultúra nemzetközi nagyköveteként áll magyarként bárhol a színpadon, szállítja az értékes zenét, amerre csak jár.

2015.
–  Belga, Holland turné, Charivari Festival,
 Muziekpublique
–  Erdély
–  10 éves a Müpa, Szekérnyom

2014.


–  Vidor Fesztivál,
 vendég Malek Andrea
–  Kapolcs, Művészetek völgye

2013.

–   Sziget Budapest
–    Békéscsaba
Malek Andrea és a Gipsy Cimbalom Band a Városházi Estéken

Szerdán este a városháza díszudvarán, a vendégként Malek Andreával kiegészült, Balogh Kálmán vezetésével működő Gipsy Cimbalom Band ékes bizonyítékát adta annak, hogy műfaji határok nélkül, kiválóan megférnek egymás mellett a népdalfeldolgozások, a balkáni népek zenéi, a román-, a magyar- és a cigánydalok valamint a régi magyar slágerek….
Balogh Kálmántól, a zenekar vezetőjétől megtudtuk kicsit sántít a névválasztás, hiszen amikor az emberek meghallják a Gipsy Cimbalom  Band nevet, arra gondolnak, hogy egy csapatnyi cimbalmossal találják szemben magukat, pedig cimbalmosként csak ő maga van a zenekarban. Az indulásról elmondta, hogy 1993-ban az európai folkfesztiválok vezetői Budapesten tanácskoztak, és a szerevezők megkeresték azzal, hogy nem akar-e a zenekarával fellépni. Akkor nem volt zenekara, de igent mondott a felkérésre. Olyan zenészeket keresett meg, akikkel külön-külön dolgozott már, és tudta, hogy folklór témára hogyan reagálnak. Az együttes azóta is működik.
Balogh Kálmán és zenésztársai – Frankie Látó hegedű, Kovács Ferenc trombita és ének, Novák Csaba nagybőgő, Bede Péter szaxofon és György Mihály gitár – virtuóz szólókat adtak elő, ismert zenei témákból kiindulva, a stílusok keverésével, egyesítésével valami teljesen új kerek egész született előadásuk nyomán.
Malek Andrea gyönyörűen szólaltatta meg az Ederlezit, a balkáni folklórt éppúgy, mint a magyar népdalokat, Horváth Jenő, Kovács Ferenc vagy akár saját dalát. Igazi partnere volt a zenekarnak abban, hogy a műfaji határokat átlépve, sokféle kultúra sokféle zenéje szólaljon meg igen magas színvonalon a színpadon.

 

–    Muziekpublique

–  Budapest Folk Fest
–  Szombathely, Savaria Fesztivál
–  Castel Tirolo, Lengyelország

2012.
–   Etnoklub, MTV
Etnoklub Balogh Kálmánnal, zenészbarátaival és a cimbalommal(április 2)

Az európai zenei színtér egyik legkiválóbb alkotóját, Balogh Kálmán virtuóz cimbalomművészt láthatják újra a Duna Televízió Etnoklubjának nézői április 2-án, szombaton 12.35-től, amikor megismételjük egyik nagysikerű őszi adásunkat. A Nemzet Televíziójának műsorában a világhírű cimbalmos zenészbarátaival is találkozhatnak, a sajátosan magyar hangszer titkairól pedig Nagy Ákos cimbalomkészítő mesél.
Április 2-án az Etnoklub nézői számos zenei stílusba kóstolhatnak bele: lesz népzene, dzsessz, és cimbalom alapú világzene is. Mindez annak köszönhető, hogy a műsor főszereplője, az Emerton-díjas Balogh Kálmán cimbalomművész számos stílusban, számos csapatban játszott: tagja volt a Muzsikás, az Ökrös, a Téka, a Gázsa zenekarnak, zenélt a svéd Orient Express-szel, az angol Transglobal Underground-dal, a Joel Rubin Jewish Ensemble-val, turnézott a brooklyni Philharmonic Orchestrá-val – hogy csak néhányat említsünk pályafutása állomásai közül.
A híres cimbalmos több csapattal érkezett: elhozta világzenét játszó csapatát, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band zenekart, elhívta népzenész barátait, valamint Lukács Miklós dzsessz-zenészt. A különböző műfajok képviselőivel együtt fejtették meg a sokszínűség titkát, a népzene hatását a társ-műfajokra és nem utolsósorban azt, hogy miért olyan izgalmas hangszer a cimbalom.
A ma már a magyar zenei hangzásvilághoz sorolt cimbalom Ázsiából származik, de ősidők óta használják Kelet-Európában és a Balkánon is. Népi hangszerként is ismert, a cigányzenekarokban elengedhetetlen, és a múlt század első felében a tehetősebb polgárcsaládoknál is fellelhető volt. A különleges hangszerről Nagy Ákos cimbalomkészítő mesélt, akinek hangszerei nemcsak a budapesti Zeneakadémián, de a párizsi Conservatoire-ban is megtalálhatók.

Április 2-án, szombaton 12.35-kor különleges zenei utazásra várja tehát Önöket az Etnoklub csapata: Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető, Katona Erika(lsd kép).

Washingtonban lép fel  Balogh Kálmán zenekara és a Karaván Família

A roma kultúrát bemutató idei Smithsonian Folklife Festival keretében lép fel Balogh Kálmán cimbalomművész és zenekara, valamint a Karaván Família szombaton a marylandi Silver Springben, vasárnap pedig Washingtonban. A magyar muzsikusok fellépésének helyszíne Washingtonban a város legnevezetesebb múzeumainak és emlékműveinek otthont adó központi park, a National Mall lesz.

 

2011.
–  International Gipsy Festival, Tilburg

–  Budapest, Dohány utcai Zsinagóga,
A világzene legendái, Lajkó Félix, Marko Markovic  és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band
Rendhagyó, több szempontból is páratlan koncertre kerül sor augusztus 29-én a Zsidó Nyári fesztivál keretében a Dohány utcai zsinagógában. A hazai és nemzetközi világzene élvonalbeli képviselői lépnek színpadra: a címnek megfelelően a közönség ez alkalommal együtt  hallhatja muzsikálni a világzene legendáit.
Az esten fellép az Emerton-díjas Balogh Kálmán cimbalomművész és a legendás Gipsy Cimbalom Band, a virtuóz játékáról ismert Lajkó Félix hegedűművész, valamint a “csodagyerekként” számon tartott Marko Markovic, aki többek között a nagysikerű Kusturica filmek zenéit komponáló és játszó Boban Markovic Orkestar szólistája, trombitaművésze.
A nem mindennapi csapatnak megfelelően a produkció is teljesen egyedi lesz. A programban helyet kap mindnyájuk egyéni művészete, zenéje, ebből hoznak létre egy improvizációkkal tűzdelt egyedi hangzásvilágot. Mindez egy  eddig ismeretlen műfajként jelenik meg tolmácsolásukban, amely magában foglalja a magyar és a balkáni népzene motívumait,  valamint a cigányzene és a klezmer elemeit.

–  Törökország, Ankara

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertje Isztambulban
A Magyar Köztársaság Európai Unió Tanácsának soros elnöksége alkalmából az ankarai nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus együttműködésének eredményeként 2011. május 13-án 19.00 órai kezdettel került sor Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band isztambuli bemutatkozására az Akatlar Kulturális Központban. Lakatos Róbert brácsaművész és a Rév zenekar Cemal Resit Rey kulturális központbeli januári nagysikerű elnökségi nyitókoncertjét követően a törökországi külképviseletek közös szervezésében Balogh Kálmán és együttese személyében immáron második alkalommal üdvözölhette a helyi közönség a magyar folklór kultúra egyedi előadói stílusról, hangszerelésről és hangzásról ismert, kiemelkedő képviselőit. A zenész dinasztiából származó, EMERTON és Artisjus díjas Balogh Kálmán az egyik legnevesebb hazai cimbalom virtuóz, zenésztársai hangszerük méltatott mesterei, amely elismerések méltó birtokosaiként vonták hatásuk alá az isztambuli hallgatóságot rendkívül dinamikus előadásukkal.
A mintegy másfél órányi időtartamú koncert során az együttes rendkívül széles skálájú repertoárjáról a helyi közönség érdeklődéséhez, elvárásaihoz igazítva csendültek fel világzenei dallamok, a magyar autentikus népzenei kincs darabjai, az együttesre különösképpen jellemző, gypsy jazz stílusú improvizációk, valamint a programot záró ismert török népdal.

 – Utazás a folklór, a jazz és a világzene útvonalán

  Budapesti Nyári Fesztivál, 
 Dixie-Gypsy-Land – Illényi Katica, a Molnár Dixieland Band és a Balogh Kálmán Gypsy   Cimbalom Band közös műsora a Városmajorban.

A megalakulásának 50. évfordulójához közeledő szegedi Molnár Dixieland Band részéről hagyomány, hogy évente újszerű, érdekes programot, valami szokatlant, kuriózumot kínál a közönségnek. A Molnár Dixieland Band a műfaj swinges, harsány örömzenét sugárzó irányzatát képviseli. A műfajban dolgozó nem fővárosi együttesek közül ők a legnépszerűbbek, pályafutásuk töretlen sikere a kitartó munka, a zenei alázat és a folyamatos megújulás eredménye. Az idei évre a Dixie-Gypsy-Land címre keresztelt műsorral készül az együttes, nevezetesen egy olyan zenei utazással, amely a folklór – jazz – világzene útvonalon kalauzolja el a nagyérdeműt.

Ehhez kérték fel partnernek a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandet, amely a balkáni és Kárpát-medencei hangszeres tánczenei alapokból kiindulva az improvizációra helyezi a hangsúlyt, s dzsesszes, swinges ízekkel fűszerezi. A két zenekar az est folyamán együtt és külön is színpadra lép. A közös számok előadása zenetörténeti csemegét kínál, hiszen a különböző műfajokban alkotó művészek többfajta zenekari összeállításban és erre az alkalomra készített hangszerelésekben mutatják be a Dixie- Gypsy-Land programot.

A koncert különleges műfaji ötvözése során szükség volt egy olyan autentikus művészre, aki muzsikusként képes hangszerével és énekével egyfajta hídként összekötni a két együttes közös hangszerelésében megszólaló számokat. Illényi Katica hegedűművész örömmel vállalta a felkérést, és aktív részese volt a program összeállításának.

A koncert vendégei Babos Gyula és Csepregi Gyula lesznek. A két ismert hazai jazz-muzsikus, számtalan díj és elismerés birtokosai, gitár- és szaxofonkísérettel színesítik az egyébként is sokszínű előadást. Akik szeretik a különleges zenei csemegéket, szeretnének egy jó hangulatú, megismételhetetlen estén izgalmas, vérbő zenét hallgatni, vagy részesévé válni a kultúrák közötti párbeszédnek, azok augusztus 5-én, a Városmajori Szabadtéri Színpadon ezt most megtehetik.

 

2010.
–  Babel Sound
 Új  színfolttal gazdagodik a magyar nyári fesztiválok népes tábora. a Balaton délnyugati térségében rendezik meg az elsősorban világzenei Babel Sound & Spices Balatont.
A téma elsősorban a világzene, azon belül idén főleg a világzenét játszó hazai előadók bemutatása, de fűszerezve  egy kis jazz-zel, klasszikus zenei fúzióval, alternatív zenével is.

–  MÜPA, Budapest, Egy színpadon Lajkó Félix, Marko Markovic és Balogh Kálmán
“A Koncert! 2010”  keretében a hazai és nemzetközi világzene élvonalbeli képviselői lépnek színpadra, akiket eddig ilyen felállásban még soha nem láthatott a közönség…Magas művészi színvonalú koncertre, hangulatát tekintve igazi örömzenélésre számíthat tehát a nagyérdemű az “A Koncert! 2010”-en.

2009.
–  Azores /Faial/

–   Budapest, A38,  Egy hajóban klezmer és roma, 

Váczy András, 2009.

„Olyan este lesz, amiről most itt lehet olvasni, melyen a legnagyszerűbb cigányzene találkozik a legremekebb klezmerrel kiváló muzsikusok közreműködésével, valamint  Balogh Kálmán és Fellegi Balázs vezetésével a közös  ünneplés jegyében. Világzene vagy népzene, ahogy tetszik, cimbalom és basszusklarinét, ének, megcsavarva operásan december 15-én az A38 Hajón.”

2008.
–  Azores/Terceira/

2007.
–  USA turné,

–  Canada turné

2006.
–  Hollandia, Németország és Lengyelországi koncertek

2005.
–   A38, Budapest

A cimbalom virtuóza az A38 állóhajón

Fergeteges zenei élményben volt része azoknak, akik április 13-án ellátogattak az A38 Állóhajóra. A Duna apadását követő nyitó rendezvény Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band lemezbemutató koncertje volt.
Habár a koncert csak 9 órára volt meghirdetve, fél kilenckor már nem lehetett ülőhelyhez jutni a teremben. Az előzenekar fél tízkor kezdett, zenéjük és táncaik megalapozták a remek hangulatot.
Némi rendezkedést, hangszerpakolást követően végre megérkezett Balogh Kálmán és csapata, s néhány bevezető szó után bele is kezdtek a zenélésbe. A közönség pillanatok alatt ráhangolódott a muzsikára, legalábis ezt a következtetést lehetett levonni a számok végén kitörő tapsorkán erejéből. Balogh Kálmán lélegzetelállító cimbalomjátéka közben is utasításokkal látta el zenészeit, s tartotta kézben az eseményeket.
A Gipsy Cimbalom Band 1996-ban alakult, jelenleg hat tagja van. Zenéjüket nem lehet egyetlen műfajba sem beskatulyázni, hiszen éppen az az együttes jellegzetessége, hogy különböző műfajok stílusjegyeit – a roma muzsikát, a jazzt, a flamencót, a swinget, a klezmert – ötvözik. Nemcsak Balogh Kálmán, hanem a zenekar minden tagja kitűnő zenész. Bede Péter szaxofonon, György Mihály gitáron, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn, Frankie hegedűn, Novák Csaba pedig nagybőgőn adja hozzá tehetségét, képzettségét a közös sikerhez. Két vendégzenész csatlakozott az A38-beli koncerthez, Pusztai Gábor ütőhangszerekkel, művésznevén Szalonna virtuóz hegedűjátékkal tette emlékezetessé az estét. Meghívott vendég volt Szalóki Ágnes énekesnő.
Vérpezsdítő ritmusok, népies dallamok, a szatmári csárdástól a jugoszláv cigánydalig, a jazztől a hagyományos kamarazenéig minden föllelhető volt repertoárjukban. A közönség alig tudott a helyén maradni, ütemre doboló lábak, tapsoló kezek kísérték a szárnyaló zenét.

Karlócai Regina
Újbuda

2004.
–   Seattle
– David Murray és Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band koncert és lemez

David Murray a ’60-as évek avantgárd jazz vonalának örököseként olyan szaxofonosoktól tanulta a mesterséget, mint például Archie Shepp vagy Eric Dolphy. Talán ennek is köszönhető, hogy már korai indulásánál markáns, új hangon interpretálta a mainstream repertoárt, amely meglehetősen eltért a divatos bebop szaxofonosok stílusától. Murray fajsúlyos, nehéz soundja, széles vibrátója olyan swing-korszakbéli hangszeresekre emlékeztet, mint Ben Webster vagy Coleman Hawkins.
Különlegessé teszi az akkordváltások kezelése és az a tény, hogy kitűnő harmóniaérzéke ellenére is radikálisan szakít az adott téma zenei szerkezetével, gyakran alkalmaz hamis, ún. piszkos hangokat.  Mindezzel Murray a nyugati zene hagyományos, temperált hangkereteit a végletekig feszíti, látványosan hozzákapcsolva a jazzt a XX. század zenei áramlataihoz.
David Murray – oly sok feketezenészhez hasonlóan – templomi zenekarokban találkozott először a hangszerével. 13 évesen, iskolai együttesben ismerkedett meg a jazz-zenével, majd nem sokkal utána Sonny Rollins hatására döntött a tenorszaxofon mellett. 20 évesen költözött New Yorkba, ahol szinte azonnal a külvárosi zenei élet avantgárd klubjaiban találta magát. Első triójával gyorsan szerzett népszerűséget magának, és 1976-tól aktív lemezfelvételi periódus kezdődött.
Ugyanebben az évben negyedmagával alapította legtöbbet emlegetett zenekarát, a World Saxophne Quartetet. Ugyanakkor nyolctagú zenekarával is hihetetlen termékeny időszak kezdődött, egy olasz kiadónál évi több lemezük is megjelent. Murray a ’80-as évek végétől visszavett radikalizmusából, szabad technikáját a mainstream visszafogottabb tartalmaival elegyítette. A mai napig az egyik legnagyobb stílusmesterként emlegetik, akinek kitűnő érzéke hangszerkezelésében és szerzeményeiben egyaránt kimagasló. (forrás: Fidelio)

 – MNO, KOVÁCS ZITA

  1. január 6., kedd 05:59
    David Murray, az amerikai szaxofonos nagysikerű évvégi koncertje után az eredetileg beharangozott programot most, az új év elején mutatja be a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Banddel közösen. David Murray 10-ei koncertjét közös gyakorlás és stúdiómunka előzi meg, így joggal számíthat a közönség olyan koncertre, amely programjával feledhetetlen élményt okoz.

David Murray és Balogh Kálmán: cím nélkül, cd
David Murray – tenor szaxofon, basszus klarinét
Kovács Ferenc – trombita

Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band:
Balogh Kálmán – cimbalom
Budai Sándor – hegedű
Major László – hegedű
Kuti Sándor – gitár
Novák Csaba – nagybőgő

1. Ballada (Kovács F.)
2. Budapest (D. Murray)
3. Szegény legény (Kovács F.)
4. Debrecennek van egy vize (Lukács M. – Novák Cs.)
5. Lady Gipsy (Kuti S.)
6. Hora Jazz (Kovács F.)
7. Dark Secret (D. Murray) koncertfelvétel

2003.
–   USA turné
US Tour 2003 March/April
The Hungarian Cultural Center, New York
in association with Centrum Management
presents:
Kálmán Balogh & The Gypsy Cimbalom Band
Photos: Kálmán Magyar

COME TO SEE THE BAND IN NEW YORK:
April 30, Wed 8:00 PM
THE BOTTOM LINE CLUB, 15 West 4th St.
212-228-6300    www.bottomlinecabaret.com

 

2001.
–  Festival d’lle de France

–  Hackbrett Festival, Heidelberg
–  L’anné Hongroise in France, Festival Paris Quartier d’Eté

2000.
–  Festival International de Jazz Montreal
–  International Gipsy Festival  Tilburg
–  Citizen Blues Festival, Canada

1999.
–   International Cimbalom Festival, Turnhout

1998.
–  Lisboa World Expo


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X