hu en

Balogh Kálmán

Egy különleges hangszer és világhírű  megszólaltatója

Balogh Kálmán művésztanár tevékenységének két fontos területe a koncertezés és a tanítás.

Briliáns technikai tudással, kifinomult ízléssel, magas fokú improvizációs készséggel, a különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal Balogh Kálmán sokoldalú előadóművész.  Ennek a sokoldalúságnak következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Repertoárja  magyar- és más népek zenéjétől, autentikus cigány-klezmer zenén és mindezek feldolgozásán át, a világzenén keresztül a jazz és klasszikus zenéig terjed. A különböző formációkkal szerte a világon muzsikál, táncházakban, népzenei-világzenei fesztiválokon, Müpa, Zeneakadémia, Vigadó, BMC, London Queen Elisabeth Hall, Párizs Theátre de la Ville, Amszterdam Concertgebouw, New York Carnegie Hall, Hollandia Bimhuis, csak kiragadott helyszínek. A koncertezés mellett saját lemezeken és vendégművészként  több mint 100 cd-n hallani játékát. A Kossuth, Bartók és Dankó rádió gyakran játsza felvételeit. Visszatérő fellépője a Womexnek, a legnagyobb világzenei fesztiválnak. Több díj birtokosa, A Népművészet ifjú mestere, Fonogram díj, eMerTon díj, Artisjus, Kodály díj, Az év zenésze, Bezerédj díj, Magyar Örökség díj.

 

Népi cimbalmot tanítasz a Zeneakadémia Népzene Tanszékén. A növendékeidnek is azt ajánlod, hogy minél több irányba nyissanak?

Balogh Kálmán: Igen. Minden tapasztalatomat, amit a múltamból összeszedtem, elmondom nekik. Nálunk a népzenetanításnak még nincs olyan sok éves múltra visszatekintő hagyománya, amely szigorúan meghatározna bármit is. A kollégáknak is, nekem is rugalmas a hozzáállásunk. Azt szeretnénk, hogy a növendékek nagyon jó népzenészek legyenek, de emellett egy korszerű zenészgenerációt akarunk a jövőnek teremteni. Nem szabad elszigetelten működő, „szemellenzős” népzenészeket nevelni. Sajnos az utánpótlás nem megfelelő. A legnagyobb problémának azt látom, hogy nincs alapfokú képzés, és a középfokú sincs megoldva. Fontosak lennének a technikai alapok. De ez egy születő tanszék esetén belefér. Kell még ötven év, hogy kiforrja magát a dolog. Emellett úgy gondolom, hogy a cimbalom mint népi hangszer nem elég. Ha megnézem a most futó, nemzetközi porondon is elismert cimbalmosokat – ilyen Lukács Miklós, Lisztes Jenő, Marius Preda, Giani Lincan –, akkor a következő lehet a recept: a klasszikus repertoár ismerete, kortárs zene, jazz combo, improvizációs készség, és az egész leöntve egy kis etno ízzel. A cimbalom csak egy eszköz, a művészi kvalitás tölti meg élettel.

Bolya Mátyás

 

 Szerelmes földrajz
színes, magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 28 perc

Balogh Kálmán cimbalomművész
Balogh Kálmán világszerte elismert cimbalomművész a Szerelmes földrajz bevezetőjében így indokolja választását: “Szülővárosom, Miskolc az ifjúságomat, a tanulóéveket, az első szerelmeket jelenti. Tokaj és környéke (ahová édesapámmal jártam sokat) szelíd dombjaival, hegyeivel és borkultúrájával valahogyan kifejezi számomra Magyarország gazdagságát és ősiségét. Sok világvárosban jártam már, de sehol sem éreztem magam olyan jól, mint a csodás Budapesten, ahol már egy ideje élek. Amikor megérkezem a Hegyalja útra és rálátok a Dunára a hidakkal, tudom: otthon vagyok.”

 

“Balogh pregnáns cimbalomjátéka, ahogy bemutatja, hogyan kell finoman kísérni egy dalt úgy, hogy közben hangfestő effekteket is belecsempésszen, mindenképpen etalon.”-Végső Zoltán

 

Balogh Kálmán a különböző zenei stílusok közötti hídveréssel teremtett új stílust. Szakmai felkészültsége, művészi érzékenysége – egy kis „etno ízzel” fűszerezve – legendás előadóvá teszik világszerte. Nem csak népzenei formációk tagja, rendszeresen fellép jazz- illetve klasszikus zenei produkciókban is. Saját Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band nevű formációjában híres roma zenészdinasztiák képviselőivel egy egészen egyedi zenei világot képviselnek.

Bolya Mátyás

 

 

 

 

 

Kedves Kálmán! A cimbalom hangolása amin játszol, tökéletes. Sosem hallottam tökéletes hangolású cimbalmot . A technikád meg egyenesen káprázatos. Jó egészséget kívánok!

 

 

 

Hoffmann Gyuri megosztotta Balogh Kálmán bejegyzését  2012.12.13:
A Perzsa Herceg holnap este az iFben. Gyertek, Ő egy olyan herceg, aki át tud cimbalmozni ezeregy éjszakát!

 

…a legendás és világszinten elismert cimbalom virtuóz Balogh Kálmán…

 

…aki valaha hallotta Balogh Kálmán cimbalomjátékát, nem felejti el. Mesterekből álló zenekarával az autentikus magyar népzene rétegeitől a spanyol flamenco-ig hullámzó, klasszikus világzenét játszik…

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X