hu en

Koncertek

2024

Január

31. Budapest, Opus Jazz, Mester Dániel trió, feat. Balogh Kálmán

https://bmc.hu/…/mester-daniel-trio-vendeg-balogh-kalman

2023

December

14. Budapest, Márai Sándor Művelődési Központ, A fény felé, zenés,irodalmi összeállítás

08. Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, Muzsikás évadzáró koncert

07. Budapest, Fonó, Halper Hendrix World

03. Szeged, A fény felé, Csík János és barátai, zenés, irodalmi összeállítás

“Az adventi időszak a várakozásról szól. A magyar népzene lelket melengető, éltető ereje, a magyar költők verseiben az élet, az adott kor legtalálóbban megfogalmazott igazságai segítenek a hallgatóságnak elmélyedni az advent hangulatában. József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő versei ötvöződnek a népzene, a klasszikus és kortárs zene sajátos ízeivel.”


November

30. Fonó, Kárpát FM

„HANGGAL TEREMTETTÉK A VILÁGOT

Balogh Kálmán

“Zenekarunk, a Kárpát FM avagy Kárpát Folkclass Music 2023 júniusában alakult meg. A Kárpát-medence népzenéjét játsszuk, melyben a klasszikus és a népi zenei formákat ötvözzük. A legjobb tudásunkat adva törekszünk arra, hogy a nagyközönség elé tárjuk hazánk zenei kincseit, olykor újra gondolva azokat. Hivatásunk, hogy kulturális hagyományainkat tovább örökítsük és ismét méltó módon kerüljön be népzenénk a mindennapokba.”

26. 19:00-21:00.  Müpa, Fesztivál Színház, Balogh Kálmán és a jövő cimbalmosai,

“Tizenegyedik éve fut a Müpa Világraszóló című sorozata, amelyen ezúttal is a cimbalom kerül középpontba. A kezdetek óta házigazda Balogh Kálmán cimbalomművész egy kétrészes műsorban mutat fel példákat a hangszer jövőjéből. Előbb a húszas-harmincas éveikben járó nagy tehetségeket csíphetjük el egy szép csokorban, majd ezen az esten debütál a Cimbalmos Trió, amelyben két Balogh-tanítvány, Zimber Ferenc és Szabó Dániel szerepel a főhős mellett.

Az est első részében hét tehetséges cimbalmos mutatja meg tudását. Egy kivétellel mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén végeztek, és mára a táncházak és koncerttermek elismert előadóművészei. A turai Solymosi Vince a 2019-es BMC Nemzetközi Cimbalomverseny különdíjasa, és Lukács Miklós vezetésével mélyült el az improvizáció rejtelmeiben. A váci Horváth Áron 2016-ban, mindössze tizenkét évesen nyerte meg a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutatót, ő is Lukács-tanítvány. A fiatal, kiváló technikájú pozsonyi Paulína Škodovának a magyar pályatársaiétól eltérő repertoárja pedig az est egyik meglepetése lesz, Balogh Kálmán szerint ő az egyik legcsillogóbb tehetsége a hangszernek. A műsor második felében a vadonatúj Cimbalmos Trió a népzene mellett az improvizációnak és a jazznek is kiemelt szerepet szán. Nem csoda, mivel Zimber Ferenc folyamatosan koncertezik a Dresch Vonós Quartet tagjaként is, Szabó Dániel meg korábban Bágyi Balázs jazzdobossal készített közös lemezt. Balogh Kálmánról pedig köztudott, hogy a klasszikus zene, a népzene, a jazz és a világzene területén is otthonosan mozgó világsztár. Hármukkal a koncert előtti pódiumbeszélgetésen is találkozhatunk – a szerkesztő, Liber Endre kérdezi őket.

Rendező: Müpa”

25. Acsa,  Blaskó Csaba együttesében

08-10. Attacca együttes, Bukarest és Nagyszeben

“Attacca World Music & Balogh Kálmán: BIHAR lemezbemutató
Időpont: 2022. december 14. (szerda), 20.00 óra
A kárpát-medencei népzenéket részben autentikus módon, részben saját világzenei hangján szólaltatja meg az Attacca World Music együttes.
A lemez meghívott vendégművésze: Balogh Kálmán (cimbalom).

Bartók Béla (1881-1945) zeneszerzőként és népzenekutatóként fáradhatatlanul gyűjtötte és tanulmányozta a magyar népzene mellett a környező népek zenéit is. Kereste az ősi, régies zenei anyagokat, a különböző etnikumok legjellemzőbb dallamait, amelyekre a 20. század elején még hagyományos életformát folytató paraszti közösségekben lelt rá. S kutatta a szomszédos népzenék egymásra gyakorolt hatásait. 1909 és 1918 között közel 3500 román hangszeres és vokális dallamot gyűjtött.
Ebből a hatalmas forrásból merít az Attacca World Music zenéje és a BIHAR lemez anyaga.
A zenekari feldolgozások Bartók Béla Bihar megyei gyűjtéseinek  (Béla Bartók: Cântece poporale româneşti din comitatul Bihor (Ungaria) / Chansons populaires roumaines du département Bihar (Hongrie). Bucureşti, 1913.) kötetében szereplő hangszeres és vokális dallamok alapján készültek. Emellett egy-egy erdélyi magyar népdalhoz is feldolgozások készültek, melyek az 1923-ben Bartók Béla és Kodály Zoltán által közösen publikált Erdélyi Magyarság – Népdalok kötetében láttak napvilágot.
A lemezen szerepel öt Bartók Béla által készített fonográf hangfelvétel a bihari román gyűjtésekből, amelyek a lemezre restaurált és a hangminőséget tekintve javított állapotban kerültek fel. A hangfelvételeket a Néprajzi Múzeum (Budapest) bocsájtotta rendelkezésre. A zenei kiadványhoz készült egy 43 oldalas – QR kód applikációval megnyíló – angol-magyar nyelvű booklet. Ez többek között a forrásanyagok faksimile kottáit és az énekek szövegeinek fordításait is tartalmazza. Az Attacca World Music: BIHAR album DSD hangfelvételeinek kiadója a Hunnia Records & Film Production.
A kárpát-medencei népzenéket részben autentikus módon, részben saját világzenei hangján szólaltatja meg az Attacca World Music együttes.

Az együttes tagjai:

  • Träger Lili  (ének)
  • Székely Veronika (hegedű)
  • Mester Dániel (klarinét, szoprán szaxofon)
  • Hetessy Csaba (billentyűs hangszerek)
  • Gyányi Tamás (nagybőgő)
  • Bordás Zoltán (ütőhangszerek, ütőgardon)

Október

28. Makó, Héttorony Fesztivál, Balogh Kálmán – Szabó Dániel cimbalomduó


Szeptember

30. 19:00. Budakalász, Kós Károly Művelődési Ház, Balogh Kálmán – Farkas Rózsa cimbalomduó

16. 19:00.Budapest, Rákóczi tér, 3. Józsefvárosi Jazzfesztivál, 

❗️Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom JAZZ❗️

“Ezúttal valami egészen speciális koncert közeleg! Mindig örülünk a kihívásoknak, ha a zenekar meg tudja mutatni több arcát is. Így lesz ez a III. Józsefvárosi Jazzfesztivál műsorán, ahová JAZZ repertoárunkat adjuk elő. Mindenkit szeretettel várunk 📅szept. 16. ⏰19:00-kor a 📌Rákóczi téri Vásárcsarnok színpadán”

06. 25. Zsidó Kulturális Fesztivál, Budapest, Rumbach zsinagóga, “A zene a lélekről mesél” Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band, feat Básits Branka

Különleges zenei élményben lehet részünk ezen az estén, hiszen Balogh Kálmán cimbalom-művész és zenészbarátai az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra új zenei összeállítással készülnek a magyar, a cigány, zsidó és a balkáni zenei világok ötvözésével.
A zenei műfajok szabályai számukra nem korlátok, hanem lehetőségek, amelyek szabad átjárást engednek az eltérő kultúrák és hagyományok között. Nem véletlen, hogy Balogh Kálmán művészetének az egyik általa megfogalmazott gondolat lehetne a mottója: „A zene a lélekről szól, a lélekről mesél”.
A Balogh Kálmán által vezetett Gipsy Cimbalom Band tagjai önálló zenészegyéniségek, akik virtuóz mesterei az improvizációnak. A zenekar a mostani előadásom kiegészül Barity Zorán harmonika-művésszel, a ZanthoWerkli együttes vezetőjével és Básits Branka énekesnővel.
A Gipsy Cimbalom Band tagjai: Balogh Kálmán – cimbalom, zenekarvezető; Látó Ferenc – hegedű; Kovács Ferenc – trombita; Bede Péter – szaxofon; Novák Csaba – nagybőgő; György Mihály – gitár.
Közreműködik: Barity Zorán – harmonika; Básits Branka – ének.

Augusztus

08.  Nemzetközi Cigány Dal Napja, Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band koncert


Július

11. Tab, Balogh Kálmán és Básits Branka duókoncert, a legújabb formáció

22. 18:00. Budapest, Csili Művelődési Központ, Balogh Kálmán és Básits Branka duókoncert


Június

29. 19:00 Kobuci, Balogh Kálmán&Gipsy Cimbalom Band

Az évek óta töretlen sikerrel futó Óbudai Világzenei Hét keretén belül zenekarommal, a Gipsy Cimbalom Band-del mi is fellépünk a 📌KOBUCIban a 📆június 29-ei napon, 🕖este 19:00 órai kezdéssel. Nagyon készülünk a koncertre, mert meglepetéseket is hozunk és ezúttal nemcsak hogy a csodálatos énekesnő, a magyarországi balkán dívája, 🎤Branka is velünk lesz, de 🪗Barity Zorán harmonikán és 🥁🪘Mohai Szabolcs ütőshangszereken is gazdagítja játékával megújult repertoárunkat! Gyertek! 🎼🤘

Május

12-14. Három előadás, Arad, Székelyudvarhely, Csíkszereda, A teljesség felé produkció


Április

01. Budapest, Néprajzi Múzeum, Bartók Tavasz, Attacca World Music együttes

Bartók Béla (1881-1945) zeneszerzőként és népzenekutatóként fáradhatatlanul gyűjtötte és tanulmányozta a magyar népzene mellett a környező népek zenéit is. S kutatta a szomszédos népzenék egymásra gyakorolt hatásait. 1909 és 1918 között közel 3500 román hangszeres és vokális dallamot gyűjtött.
Ebből a hatalmas forrásból merít az Attacca World Music zenéje és a BIHAR lemez anyaga. A zenekari feldolgozások Bartók Béla Bihar megyei gyűjtéseinek (Béla Bartók: Cântece poporale româneşti din comitatul Bihor (Ungaria) / Chansons populaires roumaines du département Bihar (Hongrie). Bucureşti, 1913.) kötetében szereplő hangszeres és vokális dallamok alapján készültek. Emellett egy-egy erdélyi magyar népdalhoz is zenekari feldolgozások készültek, melyek az 1923-ben Bartók Béla és Kodály Zoltán által közösen publikált Erdélyi Magyarság – Népdalok kötetében láttak napvilágot. A kárpát-medencei népzenéket részben autentikus módon, részben saját világzenei hangján szólaltatja meg a zenekar.

Meghívott vendégművész: Balogh Kálmán – cimbalom
Az együttes tagjai:
Träger Lili – ének
Székely Veronika – hegedű
Mester Dániel – klarinét, szoprán szaxofon
Hetessy Csaba – billentyűs hangszerek
Gyányi Tamás – nagybőgő
Bordás Zoltán – ütőhangszerek, ütőgardon

10. Müpa Bartók Béla hangversenyterem, Muzsikás koncert

15. Fonó Budai Zeneház, Karaván Família Tavaszköszöntő

26. Magyar Zene Háza, Cziffra György Fesztivál – Brahms est / közreműködik: Balázs János, Balogh Kálmán, Kelemen Barnabás

Közreműködik: Balázs János, Balogh Kálmán és Kelemen Barnabás
A Cziffra György Fesztivál keretében a Magyar Zene Házában egy Brahms-estre kerül sor, amely során Balázs János, Balogh Kálmán és Kelemen Barnabás mutatja meg Johannes Brahms két arcát.
Johannes Brahms két arca mutatkozik meg ezen az estén: a kifinomult kamarazenész és a világ felé nyitott szívvel forduló zseni, aki azonnal a saját nyelvére fordítja új felfedezéseit. A magyar népies műzenével való találkozás Reményi Ede és Joachim József hegedűművészek jóvoltából jött létre, Brahmsot pedig életreszólóan elbűvölte e nyelvezet szépsége és kifejezőereje.
Hegedű-zongora szonátáit csak jóval az első magyar táncok után kezdte komponálni. A hagyományos formába öntött darabok zsenialitása elsősorban az utánozhatatlan, rendkívül érzékeny érzelmi töltetben mutatkozik meg. Az előadóknak különleges kihívást, a hallgatóságnak feledhetetlen utazást jelent a három szonáta egymás utáni megszólalása.
Annál is inkább, hiszen hazánk elsőrangú művészei – Kelemen Barnabás és Balázs János – tolmácsolják, a táncokat pedig Balogh Kálmán cimbalomjátéka teszi még izgalmasabbá és eredetibbé.
28. Jedermann kávéház,  Cimbalom Trio @ JazzFest,
“Balogh Kálmán – Szabó Dániel – Zimber Ferenc Cimbalom Trio
Három népzenész cimbalmos, akik erősen kötődnek az autentikus népzenei
forrásokhoz és ugyanakkor keresik a korszerű formákat, valamint a teremtő
improvizációk lehetőségeit. Mindezt egy olyan hangszeren, amely élő
hungarikum.
BALOGH Kálmán az egyik legismertebb cimbalmos nemcsak Magyarországon,
de nemzetközi viszonylatban is. Tevékenységének két fontos területe a
koncertezés és a tanítás. Briliáns technikai tudással, kifinomult ízléssel, magas fokú improvizációs készséggel, a különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal alkotó sokoldalú előadóművész, melynek következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Repertoárja magyar és más népek zenéjétől autentikus cigány, klezmer zenén és mindezek
feldolgozásán át, a világzenén keresztül a jazz és klasszikus zenéig terjed.
SZABÓ Dániel cimbalomművész kutatási területe és legfőbb zenei kifejezési
formája az autentikus népzenei megszólalás. Saját projektje a Pázsint is erre a koncepcióra, a székelyföldi hagyományos zenére épül. Ezenkívül számos világzenei formációban működött közre és játszik ma is. Jelenleg a Bazseva, az Uljana Quartet és Tímár Sára és zenekarának cimbalmosa és a Zeneakadémia tanársegéde.
ZIMBER Ferenc már életútja kezdetén a zene irányába orientálódott, amely a
zeneakadémiai tanulmányain keresztül mostanra előadóművészi pályává érett.
A cimbalom iránti érdeklődése már ifjúkorától fogva hajtotta a különleges
hangszer mind részletesebb megismerése felé. Népzenei elhivatottsága végigvonul mindazon együttesek, zenekarok során, akikkel valaha is együtt zenélt, mint például Méta, Téka, Buda Folk Band. Jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes hivatásos zenésze.
A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand nZrt. közreműködésével valósul meg.”

Március

10. Fonó Triolina koncert

11-12.  Méta tábor

18. Veszprém, Hangvilla, Muzsikás ünnepi koncert

Február

10. Fonó Budai Zeneház, Népzenészek bálja

Január

06. Müpa, Új-év köszöntő,- “Szabadítsd meg Uram, néped, /Áldd meg a te örökséged!”, Cimbalomduó, Balogh Kálmán-Lukács Miklós

Ünnepi műsorunk mottója a „Téged Isten, dicsérünk” ének huszonegyedik, ma különösen időszerű sora: „Szabadítsd meg, Uram, néped, / Áldd meg a te örökséged!” E sor kiválasztásával folytatni, elmélyíteni, teljessé tenni kívánjuk a Te Deum címet viselő tavalyi gálaműsor üzenetét: a Kárpát-medencei magyarság egységét, valamint a velünk élő népekkel és szomszédjainkkal megélt kölcsönös tisztelet Bartók által megfogalmazott monumentális gondolatát.

21. Kiscsősz, Adagio

22. Pécs, Kodály Központ, 50 éves a Muzsikás

28. Magyar Zene Háza, Muzsikás

“Az 1973-ban alakult Muzsikás jubileumi ötvenedik évét a Magyar Zene Házában nyitja, mégpedig két legendás ír zenész, Andy Irvine és Dónal Lunny, valamint más jeles közreműködők társaságában…..”

“…A Muzsikás számaiban visszaköszön az ír buzuki (valójában hosszúnyakú mandolin) hangja, a dalok örök emléket állítanak a magyar és ír zenészek barátságának. A Magyar Zene Háza színpadán ezt a mindannyiukra jellemző hangzást idézik meg a Muzsikás zenészei és ír barátaik, Andy Irvine és Dónal Lunnyt. A Muzsikás hazai vendégekkel is kiegészül az esten. Állandó közreműködőik, Kacsó Hanga Borbála és Berecz István mellett Balogh Kálmán cimbalommal, Salamon Soma furulyákkal egészíti ki a zenekar hangzását a koncerten.”

29. Hagyományok Háza, Halmos Béla Nap, Magyar Banda, feat Balogh Kálmán

‼️FIGYELEM‼️
Január 29-én este a Halmos Béla Program keretén belül #12betyár koncert a Hagyományok Házaban!🔥🎶🔥
Vendégünk lesz a cimbalom Windu mestere, Balogh Kálmán is😜
A koncert után táncházat is muzsikálunk😎🍷
További infó az eseményben👇

2022

December

14. SZERDA, 22:45

Attacca World Music & Balogh Kálmán: BIHAR – lemezbemutató koncert / Album Release Concert

Attacca World Music és Mixát eseménye

Mixát Udvar

Bartók Béla (1881-1945) zeneszerzőként és népzenekutatóként fáradhatatlanul gyűjtötte és tanulmányozta a magyar népzene mellett a környező népek zenéit is. S kutatta a szomszédos népzenék egymásra gyakorolt hatásait. 1909 és 1918 között közel 3500 román hangszeres és vokális dallamot gyűjtött.
Ebből a hatalmas forrásból merít az Attacca World Music zenéje és a BIHAR lemez anyaga. A zenekari feldolgozások Bartók Béla Bihar megyei gyűjtéseinek (Béla Bartók: Cântece poporale româneşti din comitatul Bihor (Ungaria) / Chansons populaires roumaines du département Bihar (Hongrie). Bucureşti, 1913.) kötetében szereplő hangszeres és vokális dallamok alapján készültek. Emellett egy-egy erdélyi magyar népdalhoz is zenekari feldolgozások készültek, melyek az 1923-ben Bartók Béla és Kodály Zoltán által közösen publikált Erdélyi Magyarság – Népdalok kötetében láttak napvilágot. A kárpát-medencei népzenéket részben autentikus módon, részben saját világzenei hangján szólaltatja meg a zenekar.

Meghívott vendégművész: Balogh Kálmán – cimbalom
Az együttes tagjai:
Träger Lili – ének
Székely Veronika – hegedű
Mester Dániel – klarinét, szoprán szaxofon
Hetessy Csaba – billentyűs hangszerek
Gyányi Tamás – nagybőgő
Bordás Zoltán – ütőhangszerek, ütőgardon

Advent utolsó hetének egyik legizgalmasabb zenei eseménye lehet az Attacca World Music formáció nemrégiben megszületett BIHAR című lemezének élőzenei bemutatója 📅dec. 14-én a Mixátban.
Aki már előre ismerkedne a lemez anyagával, 🎧meghallgatható itt: https://youtube.com/playlist…
Külön örültünk a nemzetközi zenei szakmai sajtó érdeklődésének is, ugyanis a spanyol 📻Mundofonias november 29-i világzenei válogatásában már szerepelünk, a Transglobal World Music Chart egyik rádiós tagjától, 30:45-től az “Ugrós” felvételünk. Utána pedig egy kis ismertető a BIHAR lemezről és a Bartók fonográfos felvételek is említésre kerülnek: https://mundofonias.com/wp/?p=6296
Sőt, a lemezanyag nagyfelbontású 🎼audio minőségben is elérhető itt: https://www.highresaudio.com/…/attacca-world-music-bihar

November

NOVEMBER 26., SZOMBAT, 19:00–22:00

KALÁKA koncert – vendég: Balogh Kálmán

Marczibányi Téri Művelődési Központ

A Kaláka vendége Balogh Kálmán Prima Primissima díjas kiváló cimbalomművész, a zenekar régi barátja, több felvételének közreműködője. Sok stílusban otthon van, játszik népzenét, klasszikus muzsikát, jazzt, kortárs műveket. Az esten szólóban és a zenekarral közösen is láthatjuk-hallhatjuk.


27. 19:00-21:00 Müpa, Fesztivál Színház, A cimbalom ünnepe, 10 éves a Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band

“2012-ben indult, idén tízéves a Müpa Világraszóló fesztiválja. A cimbalmot és tárogatót népszerűsítő minifesztivál koncertekkel, kiállításokkal, vetítésekkel és pódiumbeszélgetésekkel avatja be a közönséget e két hungarikum-hangszer világába, azok fejlődéstörténetébe, múltjuk mellett jelenükbe és lehetséges jövőjükbe. A jubileumi, ünnepi évben a sorozat állandó házigazdája, Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész mutatja be legújabb albumát Gipsy Cimbalom Band nevű zenekarával és Básits Branka énekessel.

Balogh Kálmán a nyolcvanas évek óta a cimbalom kiemelkedő játékosa, mind számos formációjával (Gipsy Cimbalom Band, Cimbalom Trió, Cimbalomduó), mind a hazai népzenész élvonallal való együttműködései alátámasztják ezt. Idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének tanára, a Világraszóló sorozat állandó házigazdája került a jubileumi fesztivál középpontjába: az ő személye és zenei világa. Már csak azért is, mert Balogh Kálmán e jeles alkalomra időzíti a Gipsy Cimbalom Band legújabb albumának bemutatóját, ami azért is különleges, mert a kitűnő lemezeket készítő együttes utoljára 2010-ben jelentkezett kiadvánnyal (ez volt a Délibáb). Az ismert muzsikustársak mellett újdonság a zenekar életében, hogy a lemezen és a koncerten a magyar és a balkáni népzenék világában egyaránt otthonosan mozgó Básits Branka énekel. A koncerten a Balogh Kálmánéktól megszokott szebbnél-szebb népdal- és népzene-feldolgozásokat hallhatjuk, persze a szintén sajátos változatos tálalásban. Az ő esetükben a tradicionális zenék, a jazz és a könnyűzene „kéz a kézben” járnak, ez a kulcsa a zenekar utánozhatatlan, egyedi hangzásvilágának.” – Müpa


29. Budapest Jazz Club, Halper Hendrix World

A “Halper-Hendrix World” Halper László új formációja, mellyel Jimi Hendrix zenéjét nem csak jazz, hanem világzenei elemekkel is ötvözi. Ezen az estén első közös lemezüket, a “Voodo Chiles” című albumot mutatják be, mellyel Jimi Hendrix emléke előtt tisztelegnek, aki november 27-én lenne épp nyolcvan éves.

Halper László gitár
Balogh Kálmán cimbalom
Szokolay-Dongó Balázs furulya
Kosztyu Zsolt basszusgitár
Hajas László dob

Október

10.01. Budapest, 20 éves a Karaván Színház,  – Balogh Kálmán szólóest

Ez egy kivételes alkalom, amikor az improvizációnak, a pillanat adta ihletnek semmi sem szab határt, kalandozás az autentikus népzenétől a klasszikusokon át a jazzig.

10.08. Budapest, Zeneakadémia, Magyar Kincsek Ünnepe: Muzsikás  koncert Balogh Kálmánnal, Petrás Máriával, vendég: Kacsó Hanga-Szabó Dániel Duó


10.11. Budapest, Magyar Zene Háza, Márta István: Kaleidoszkóp


Szeptember

09.11. Csopak, Mezzo zenekar

09.22. Orosháza, Gipsy Cimbalom Band koncert

09.23. Cegléd, Toborzó Ünnepély és Huszárfesztivál, Mezzo zenekar

09.24. Budapest, Hagyományok Háza, Jótékonysági koncert, Kovács Ferenc- Balogh Kálmán duó

09.25. Sopron, soproni borzsongás, Ötödik Évszak együttes


Augusztus

08.24. Pécs,

Jövőnk gyökerei – Ünnepi folklórgála a 90 éves Andrásfalvy Bertalan tiszteletére

Andrásfalvy Bertalan 2021. november 17-én ünnepelte 90. születésnapját. Amellett, hogy rendszerváltó miniszterként és egyetemi tanárként is közismert, munkássága az amatőr és profi néptánc- és népzenei életben, táncházmozgalomban is nagy tiszteletnek örvend. Ő az egyik, vagy talán már az egyetlen élő néprajzkutató abból a nagy nemzedékből, akik nevét rendre olvashatjuk a néptáncos, népzenei archív gyűjtések jegyzőkönyvein, s akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformáláshoz. Ez a szemléletváltás az Unesco szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok regiszterében 2011 óta a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljeként szereplő, idén 50. jubileumát ünneplő táncházmozgalom megszületése szempontjából is meghatározó volt.

A kétrészes előadás a 90 éves Andrásfalvy Bertalan gyűjtőútjai nyomán idézi meg a néptánckutatói életutat, s az azt szegélyező szakmai-közösségi üzeneteket. Fellépnek Baranya, Sárköz, Szatmár és a bukovinai székely falvak hagyományőrző táncosai, Sebestyén Márta, Balogh Kálmán, Pál István „Szalonna” és zenekara, Codoba Florin, Codoba Florinel Martin és Codoba Marius Ignác, a Magyar Állami Népi Együttes, a Mecsek, a Nyírség, a Pöndöly táncegyüttesek tagjai, a Vasi Kislegényczéh, valamint további táncos és zenei előadók, egykori néprajzos tanítványok…

A műsor házigazdája a Tiszta Forrás Zenekar: Albert Sándor Szilárd, Rőmer Judit, Havasréti Pál.


08.27.Erkel Színház

🎶 Az MVM ZENERGIA 2022 vendégfellépője: Balogh Kálmán, az egyik legismertebb cimbalmos nemcsak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is. Számtalan magyar és nemzetközi zenei formáció kiemelkedő zenész egyénisége. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.
„A 2021-es MVM ZENERGIA igazán kedves emlék a számomra. A zenésznek szerintem az egyik legfontosabb és legjobb érzés az, amikor a pillanat varázsa alá kerül, ami tavaly megtörtént velem az MVM ZENERGIA koncerten. Örülök, hogy egy darab erejéig idén is a színpadra állhatok.”
Ne hagyd ki ezt az életre szóló élményt! 🤩 🧡 👉 A budapesti Erkel Színházba már elfogytak a jegyek, de online támogatói jegyeket még tudsz váltani https://mvmzenergia.hu

Június

06.04. 19:00 Pünkösdi Népművészeti Fesztivál, Kalocsa, Érsekkert,
Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat BRANKA

06.07.  Zsidó Művészeti Napok,  Budapest, Barabás Villa,    Sorsok, dalok, mesék,

Balogh Kálmán, Bognár Szilvia és Grecsó Krisztián zenés irodalmi estje

“Keserédes és felkavaró, sírós kacagtató történetek énekelve, cimbalommal és egy író hangjára
Szűk hazák, szent földek, tág szívek estje ez, népek zenéje, és az élő irodalom találkozása. Grecsó Krisztián versei népdallá változnak, Balogh Kálmán cimbalomjátékát, vagy Bognár Szilvia gyönyörű dalait történetekké fejtik föl. Származásról, a családok és népek eredeti idejéről, de az ünnepekről, lakodalmakról is dúdolnak és mesélnek. A modern Grecsó „ima” találkozik több százéves héber, latin és magyar ősével, hogy megmutassák, értik, ismerik egymást. A dal, a vers és a mese ezen az esten tényleg egy tőről fakad.

Az összművészeti műsorban három kiváló, különböző művészeti műfajban jártas előadóművész találkozik. Együttműködésükből élő népzene, dalolt vers, próza montázs születik. A műfajokon belül a közös eredet, a közös folklór, és a szerzett dalkincs hasonlóságai és különbségei is megmutatkoznak. Izgalmas a magyar népzene, és a Kárpát-medence zenéjének keveredése, a létező népdalkincs és a modern dal reflexiója egymásra.”

06.24. 20:00   42. Kaláka Fesztivál, Eger, Érsekkert
Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band feat BRANKA


Május

05.05. 20:00 Budapest, Mixat udvar, Halper Hendrix Experiment feat Balogh Kálmán és Szokolay Dongó Balázs


Április

04.07.  Budapest, BMC, CimbaloghTrió,  Lakatos Róbert hegedű/brácsa-Novák Csaba nagybőgő-Balogh Kálmán cimbalom,

04.11. Pécs, Ady est

04.13. Hajdúszoboszló, Grecsó-Bognár-Balogh est

04.16. Szentendre, Barlang, Tímár Sára Népzenei Műhely, feat Balogh Kálmán

04.18. Bátaszék, Kalász János városi sportcsarnok, V.Tolna Megyei Népzenész Gála, Zsikó zenekar

04. 27. Komárom, Egressy Béni Művelődési Ház, Esszencia koncert

04. 28. Budapest, Fonó, Esszenca koncert

04. 29. Szabadka, Esszencia koncert

04. 30. Zánka, Sarjú Banda


Március

03.15.  Érsekújvár, Esszencia koncert

03.19.  Budapest, Müpa, Üvegterem, A cimbalom

03.27.  Budapest, Hagyományok Háza, Bodza 80, születésnapi koncert


Február

02.05. Magyar Zene Háza, A teljesség felé















 



 





 





Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X