hu en

Balogh Kálmán

 

 

 

Egy különleges hangszer és  világhírű megszólaltatója

 

Balogh Kálmán művésztanár tevékenységének két fontos területe van, a koncertezés és tanítás.

 

Briliáns technikai tudással, kifinomult ízléssel, magas fokú improvizációs készséggel, a különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal Balogh Kálmán sokoldalú előadóművész.  Ennek a sokoldalúságnak következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Repertoárja  magyar- és más népek zenéjétől, autentikus cigány-klezmer zenén és mindezek feldolgozásán át, a világzenén keresztül a jazz és klasszikus zenéig terjed. A különböző formációkkal szerte a világon muzsikál, táncházakban, népzenei-világzenei fesztiválokon, Müpa, Zeneakadémia, Vigadó, BMC, London Queen Elisabeth Hall, Párizs Theátre de la Ville, Amszterdam Concertgebouw, New York Carnegie Hall, Hollandia Bimhuis, csak kiragadott helyszínek. A koncertezés mellett saját lemezeken és vendégművészként  több mint 100 cd-n hallani játékát. A Kossuth, Bartók és Dankó rádió gyakran játsza felvételeit. Visszatérő fellépője a Womexnek, a legnagyobb világzenei fesztiválnak. Több díj birtokosa, A Népművészet ifjú mestere, Fonogram díj, eMerTon díj, Artisjus, Kodály díj, Az év zenésze, Bezerédj díj, Magyar Örökség díj 2015., Martin György díj 2019., Prima Primissima díj 2019.

 

Népi cimbalmot tanítasz a Zeneakadémia Népzene Tanszékén. A növendékeidnek is azt ajánlod, hogy minél több irányba nyissanak?

Balogh Kálmán: Igen. Minden tapasztalatomat, amit a múltamból összeszedtem, elmondom nekik. Nálunk a népzenetanításnak még nincs olyan sok éves múltra visszatekintő hagyománya, amely szigorúan meghatározna bármit is. A kollégáknak is, nekem is rugalmas a hozzáállásunk. Azt szeretnénk, hogy a növendékek nagyon jó népzenészek legyenek, de emellett egy korszerű zenészgenerációt akarunk a jövőnek teremteni. Nem szabad elszigetelten működő, „szemellenzős” népzenészeket nevelni. Sajnos az utánpótlás nem megfelelő. A legnagyobb problémának azt látom, hogy nincs alapfokú képzés, és a középfokú sincs megoldva. Fontosak lennének a technikai alapok. De ez egy születő tanszék esetén belefér. Kell még ötven év, hogy kiforrja magát a dolog. Emellett úgy gondolom, hogy a cimbalom mint népi hangszer nem elég. Ha megnézem a most futó, nemzetközi porondon is elismert cimbalmosokat – ilyen Lukács Miklós, Lisztes Jenő, Marius Preda, Giani Lincan –, akkor a következő lehet a recept: a klasszikus repertoár ismerete, kortárs zene, jazz combo, improvizációs készség, és az egész leöntve egy kis etno ízzel. A cimbalom csak egy eszköz, a művészi kvalitás tölti meg élettel.

Bolya Mátyás

 

 Szerelmes földrajz
színes, magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 28 perc

Balogh Kálmán cimbalomművész
Balogh Kálmán világszerte elismert cimbalomművész a Szerelmes földrajz bevezetőjében így indokolja választását: “Szülővárosom, Miskolc az ifjúságomat, a tanulóéveket, az első szerelmeket jelenti. Tokaj és környéke (ahová édesapámmal jártam sokat) szelíd dombjaival, hegyeivel és borkultúrájával valahogyan kifejezi számomra Magyarország gazdagságát és ősiségét. Sok világvárosban jártam már, de sehol sem éreztem magam olyan jól, mint a csodás Budapesten, ahol már egy ideje élek. Amikor megérkezem a Hegyalja útra és rálátok a Dunára a hidakkal, tudom: otthon vagyok.”

 

“Balogh pregnáns cimbalomjátéka, ahogy bemutatja, hogyan kell finoman kísérni egy dalt úgy, hogy közben hangfestő effekteket is belecsempésszen, mindenképpen etalon.”-Végső Zoltán

 

Balogh Kálmán a különböző zenei stílusok közötti hídveréssel teremtett új stílust. Szakmai felkészültsége, művészi érzékenysége – egy kis „etno ízzel” fűszerezve – legendás előadóvá teszik világszerte. Nem csak népzenei formációk tagja, rendszeresen fellép jazz- illetve klasszikus zenei produkciókban is. Saját Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band nevű formációjában híres roma zenészdinasztiák képviselőivel egy egészen egyedi zenei világot képviselnek.

Bolya Mátyás

 

 

 

 

 

Kedves Kálmán! A cimbalom hangolása amin játszol, tökéletes. Sosem hallottam tökéletes hangolású cimbalmot . A technikád meg egyenesen káprázatos. Jó egészséget kívánok!

 

 

 

 

 

 

 

Hoffmann Gyuri megosztotta Balogh Kálmán bejegyzését  2012.12.13:
A Perzsa Herceg holnap este az iFben. Gyertek, Ő egy olyan herceg, aki át tud cimbalmozni ezeregy éjszakát!

 

…a legendás és világszinten elismert cimbalom virtuóz Balogh Kálmán…

 

…aki valaha hallotta Balogh Kálmán cimbalomjátékát, nem felejti el. Mesterekből álló zenekarával az autentikus magyar népzene rétegeitől a spanyol flamenco-ig hullámzó, klasszikus világzenét játszik…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Világraszóló Fesztivál, Müpa

2020.
A cimbalom nagymesterei
„Ritkán ad koncertet Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója, és akkor is mindig más programmal – így eleve különleges élményt kínálnak fellépéseik. Különlegest és lenyűgözőt, hiszen ha ritkák is szárnycsapásaik, „egymásba kapaszkodva” elképesztő magasságokba röppennek, jócskán felülemelkedve a különféle műfajokból vagy a hangszerükből adódó akadályokon. Az az önfeledtség, amellyel egymást inspirálva improvizálnak, ellenállhatatlan.”

2019.
A cimbalom a 21. században – ezzel a mottóval rendezi meg a Müpa hetedik alkalommal Világraszóló című fesztiválját. Az eddigieknek köszönhetően immár nem lehet kétséges: a magyar cimbalom több mint hungarikum, mindenestül világraszóló csoda.
Ezt természetesen bizonygatnunk sem kellene, ha nem tudnánk, hogy a múlt század második felében előítélet övezte a hangszert, amelyet akkoriban főképp a – sokak által lenézett – vendéglátóipari cigányzenében használtak. Holott annak a hangtompító pedállal ellátott cimbalomnak, amelyet Schunda Vencel József hangszerkészítő mester alkotott, Rácz Aladár előadó-művészetének köszönhetően már az 1920-as években csodájára járt a világ. Igor Stravinsky is Rácz hatására kezdett cimbalmon tanulni, hogy aztán Ragtime és Renard című műveiben szerepeltesse is a hangszert. A század végére újra megnőtt a cimbalom tekintélye, és azóta a kortárs zenében, a világzenében, valamint a jazzben is teljes értékű hangszernek tartják.

2018.
Cimbalom és tárogató
„Közreműködők:
cimbalom   Balogh Kálmán, Lisztes Jenő, Unger Balázs
tárogató   Szokolay Dongó Balázs, Gera Attila
Pál István Szalonna és Bandája
gitár, koboz, tambura   Unger Gergő
nagybőgő, basszusgitár    Lisztes László
Alkotó: szerkesztő   Liber Endre”

2017.
Hagyomány és megújulás
„Az est házigazdái a cimbalom világhírű virtuózai, Balogh Kálmán és Lukács Miklós lesznek, akik trióikkal most először lépnek fel a Müpában. A Lukács Miklós Trió és a Cimbalogh Trió közös számokkal is készül a különleges alkalomra. A két nagyszerű muzsikus folyamatosan feszegeti a hangszerjáték határait, nemcsak technikai, de műfaji értelemben is. Tőlük mindig izgalmas és az improvizációk miatt soha meg nem ismételhető élményre számíthat a közönség.”

2016.
Cimbalom és tárogató újragondolva
„Rendkívül izgalmasnak ígérkezik az este, hiszen ebben a felállásban még soha nem lépett fel együtt Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Horváth Kornél és Szalóki Ági. Minden tekintetben igazolódni látszik tehát a rendezvénysorozat címe: a 19. század végén ugyanis világraszóló érdeklődést váltott ki két, Budapesten feltalált hangszer debütálása, a magyar pedálcimbalomé és a tárogatóé, a koncerten pedig e hangszerek világhírű kortárs mesterei juttatják különleges élményhez a közönséget. A fellépő művészek mindegyike olyan tudással van felvértezve, amely utánozhatatlanná teszi kamaramuzsikálásukat. Közös bennük a klasszikus zenei műveltség, a jazzben és a népzenében való jártasság. Ráadásul mindannyian kísérletező és újító kedvűek, akiknek teremtő energiája mozgásban tartja az improvizációs készségre is támaszkodó hazai zene területét.”


  1. Improvizáció cimbalomra és tárogatóra

„Immár harmadik alkalommal rendezi meg a Müpa a Világraszóló Fesztivált, amelynek lözéppontjában idén is a magyar hangszerhungarikumok,  a cimbalom és a tárogató áll. Egy zseniális magyar feltaláló, Schunda Vencel József műhelyében született meg a pedálcimbalom és a tárogató- az a két instrumentum, amely hangszerhungarikumként a magyarság nemzeti kincsének tekinthető. A 19. század végén Európa uralkodó családjai versengtek azért, hogy hallhassák hangjukat, külföldön azóta is töretlen az érdeklődés irántuk.”

2014.
A cimbalom és rokonai

„A Világraszóló fesztivál cimbalmos koncertjének házigazdája – akárcsak az elmúlt évben – Balogh Kálmán és Lukács Miklós lesz, akik közös játékukkal mindig képesek a legtöbbet kihozni a Schunda Vencel József által a 19. század végén kifejlesztett pedálos hangversenycimbalomból. Duójuk attól izgalmas, hogy míg Balogh Kálmán számára az ötletforrást a különböző népzenék adják, Lukács Miklós számára a dzsessz műfaja, miközben szimbiózisuk közös nevezője a zeneakadémiai klasszikus zenei képzés során megszerzett hangszerismeret. A Balogh-Lukács duó új lemezének anyagából ezen az estén hallhat először számokat a közönség.”

 


  1. Az ezerarcú cimbalom
    „A Világraszóló Fesztivál első koncertjén az ezerarcú cimbalom kerül a fókuszba. Balogh Kálmán és Lukács Miklós a Cimbalomduó formációban lép színpadra, amely 2009-es megalakulásával új fejezetet nyitott a hangszer történetében. Hangzásvilágukban a népzene, a jazz és a klasszikus zene elemei fonódnak egységbe, miközben felváltva játszott szabad improvizációkkal kápráztatják el a hallgatóságot.
    Simon Broughton, a Songlines közismert véleményvezér zenekritikusa tavaly novemberben budapesti útja alatt a Világraszóló Fesztiválra is ellátogatott és cikkében igen nagyra értékelte a Müpában a Hangvető által szervezett minifesztivál ’Az ezerarcú cimbalom” koncertjét:
    … A csúcspont a fantasztikus Balogh-Lukács duó volt, egy kalotaszegi legényes dallamára improvizáltak. Csendesen, kísértetiesen indult, mindkét zenész csak pengette a húrokat, mielőtt kezükbe vették volna az ütőket, amíg aztán a tánczene ritmusai fölénybe nem kerültek. A finálé bolgár dallamait három magyar koncertcimbalmon, santuron, kanunon adták elő brácsa-bőgő-dob kíséretében. Az egymás utáni finom szólók végül pontos, határozott, de mégis törékeny tálalásban szólaltak meg. Az összjáték lélegzetelállító volt. Ritka pillanat.

Songlines,2014. március”

 

 

 

 

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X