hu en

Balogh Kálmán&Gipsy Cimbalom Band Aroma

Aranylemez

 

1. Vízesés szirba
2. Reggeli kávé
3. Briul Lui Hacsaturján
4. Keserédes kávé
5. Cigány körtánc
6. Sánta ördög
7. A titkosügynök szerelme
8. Karaván
9. Csillagok, csillagok
10. Csingerálás
11. Lisa, Lisa
FolkEurópa Kiadó 2003

 

“A zenekar kísérletező kedvének újabb állomása ez a lemez. A Gipsy Cimbalom Band muzsikája a különböző zenei műfajok  “nagy találkozása”. A zenekar folyamatosan keresi azokat az asszociációs pontokat, amelyeken keresztül lehetségessé válik, egyébként egymástól sok szempontból különböző zenék együtt értelmezése. A legmagasabb fokú hangszer kezelésnek köszönhetően elképzeléseik, ötleteik zökkenőmentesen, maguktól értetődően valósulnak meg a lemezen.
Zenéjük, akárcsak a roma nép, nem ismer határokat. Az egyes számok esetében nem ismeretlen dallamok felcsendülése okoz meglepetést, és nem is az előadásmód  eredetisége, formabontó mivolta miatt különleges ez a lemez.  A látásmód újszerű, ami által e népszerű dallamok stílusról stílusra, műfajról műfajra vándorolva, a zenekar kiváló muzsikusainak improvizációival fűszerezve rendeződnek új formákba. Nem a megszokott módon világzene ez, hiszen Balogh Kálmánék nem elégszenek meg azzal, hogy a különböző népek zenéjének csupán egy-egy töredéke, vagy hangulata hassa át zenéjüket.  A muzsikusok ismerik az általuk “használt” zenék csínját-bínját, ezért képesek  azokat autentikusan, a lényeget nem elveszejtve idézni és kombinálni.
Gyakran egy számon belül, csak egy nép zenéje szólal meg, erre példa a ‘Keserédes kávé’, amelyben két jellegzetes román tánczenét hallunk:”doinát” és “sirbát”. Ugyanez jellemző a 10. számra, (Csingerálás), ami tipikus erdélyi cigánytánc, és az 1. szám ‘Vízesés sirbájára’, amely Moldáviából való.
A ‘Sánta ördög’ ugyanakkor – amely egy aszimetrikus ritmusú román tánczene – már átvezet minket a lemez többi részén is  tetten érhető, sajátos Gipsy Cimbalom Band-es hangzásvilágba. Ebben a számban a dobrudzsai “geampara” és a bolgár “racsenyica” hasonlósága ihlette meg a zenekart. A ‘Csillagok, csillagok’ esetében egy népszerű magyar népdal szólal meg a jazz formavilágába ágyazva.
A ‘Lisa, Lisa’ szerb cigánydal pedig egy Magyarországon ismert cigány szöveggel hangzik el. A ‘Karavánban’ lassú bolgár “horot” ötvöznek görög “ciganával”, mindeközben Duke Ellington örökzöldje is felcsendül. A ‘Titkosügynök szerelmében’ egy szerelmes népdal került modern környezetbe, míg a ‘Cigány körtáncban’  makedón és román dallamokat ültettek román kíséretre. A ‘Reggeli kávé’ című számban a román “breaza” tánc ritmusa kapott egy kis keleties aromát. A ‘Briul Lui Hacsaturjánban’ pedig egy olténiai “briult” játszik a zenekar, Hacsaturján Kardtáncával elegyítve azt.
A humor és az irónia, nem ritkán pedig az önirónia egyébként is sajátja a Gipsy Cimbalom Band-nek, amely nélkül bizonyára nem lehetne hiteles muzsikájuk. Emellett a virtuozitás, a klasszikus zenei tanulmányok hatása, a jazz szeretete, a különböző népek zenéje iránti tisztelet és azok ismerete a közös nevező a Gipsy Cimbalom Band zenészei számára. Mindezek együttesen nyújtanak különleges zenei élményt a hallgatónak. Megtiszteltetés számunkra, hogy részesei lehetünk ennek a kiadványnak, örömmel és jó szívvel ajánljuk hát önnek.
A Kiadó”
2003. Folk Európa Kiadó

 

Csillagok, csillagok

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X