hu en

Balogh Kálmán&Gipsy Cimbalom Band Délibáb

Délibáb mint kerek egész

Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band: Délibáb
2011.07.11.

A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band új lemezén a fölényes tudású zenekari tagok és a jól kiválasztott vendégek a világzene stíluselegyének különlegesen ízléses megvalósítását nyújtják. Ráadásul a zenekart a cimbalomművész szinte végig visszafogottan irányítja.

ZIPERNOVSZKY KORNÉL cikke /részlet/

Ágas-bogas, szinte feltérképezhetetlen a világzenében a sokféle oda-vissza hatás, kölcsönös inspiráció, műfaji és helyi kulturális jegyek keveredése…
…A zenekar rutinját néhány hang után érzékelni lehet, urai a legkisebb nüanszoknak és a különféle hangulatoknak, váltásoknak. Ahogy a zenei szintézis komponenseinek maximalizálására törekednek, ugyanúgy a hangulati kavalkád is totális, ki merem jelenteni, megunhatatlanná teszi a lemezt…
..Mégsem a rutint érzékeli a hallgató, hanem az odaadást. Balogh Kálmán személyisége, amennyire a nyilvánosságból meg lehet ismerni, bennem inkább a bölcs kádiéra emlékeztet, nem a tűzgyújtó és vízfakasztó zenekarvezetőére, mégis ez az a zenekara, amelyik a világzene egyik legtüzesebb válfaját, a balkáni rezesbandák tempóját is játssza, és játszotta már annak általános divattá válása előtt is. Balogh olyan utat vágott magának a zenei lehetőségek dzsungelében, amely a cigányzenekarok cimbalomhangjainak ábrándos, pattogós meg mindenféle egyéb árnyalatát elsajátítja, mégis nagyon messze távolodott a cigányzenekarok hangzásától..
Ezúttal líraibb lemezt bocsátott útjára a zenekarvezető, ami a kompozíciók mellett a hegedű és az énekesek előtérbe kerülésével alakulhatott így.

A lemez egyéniségére és jellegére a legeklatánsabb példa az Elindultam szép hazámból. Az illegő-billegő, bánatába feledkezett, színpompás felvezetés után ugyanis a vendég dobos, Banai Szilárd begyorsít, és a középrészben a dallamívében igen hasonló Megrakják a tüzet következik, egy ugyancsak pompásan sikerült lassú kódával lezárva. Talán csak azért nem ezt tették a lemez legvégére, mert annyira továbbgondolja mindezeket a pengő-bongó szépségeket a Hej Dunáról  kisebb szvitre emlékeztető feldolgozása, amelybe szintén több népdal olvadt bele, hasonlóan izgalmas tempóváltásokkal, bátor és ízléses kvartmenetekkel, a Pergetőből megismert mulatozással, észtvesztő délszláv tempóval, közben Látó szvinges-bluesos hegedűjével. És mindez mintaszerűen kerek egésznek tűnik, melyben újra ás újra furcsa képzetek és hangzatok sejlenek fel.

(www.revizoronline.com/article.php?id=2999)

 

 

1. Ördög bújt a botomba…
2. Édesanyám sok szép szava
3. Sobri
4. Délibáb
5. Jaj de széles
6. Őrkői pergető
7. Elindultam
8. Dunáról
2010, Narrátor Records

 

 

Délibáb

Jancsó Zoltán verse

 Ha a szívem ketté hasad,
A világnak kettő marad,
Az én szívem szabad madár,
Fészkére csak aludni jár.
Szép babám az élet párja,
Halálban a csókom várja,
Búbánat a boldogságom,
Az életben csak őt várom.
A szerelem úgysem marad,
Keskeny hídon elém szalad,
Korhadt palló, nincsen vége,
Felrepülünk mind az égbe.
Ha ott leszünk, majd meglátjuk,
Mért szeretjük a világot, mert’
Ha a világ kerek volna,
Ezer sebből vére folyna,
De mivel a világ lapos,
Egyik fele mindig napos,
Másik felén a felejtés,
Lelket vágó fekete kés.

 

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X