hu en

Balogh Kálmán és a Romano Kokalo: Gipsy Colours

 

1. Botoló
2.Hallja maga kend
3.Hajnalodik
4.Naj mango aba
5.Keras voja c lumake
6.Gelem gelem
7.Le dadesko savo
8.Pala late me merav
9.Oláhos
10.Hadd igyanak a cigányok

Fonó Budai Zeneház, 1999

 

Botoló : a botoló régi fegyvertánc, a szatmári oláh- és magyar cigányok egyaránt ismerik. A lemezen található dal az egyik  legrégebbi szatmári cigány botoló nóta, amely több változatban is megtalálható ezen a vidéken. A Romano Kokalo zenekar  feldolgozásában bár megjelenik a cigány botolóra jellemző 3/4-es ritmus, a flamencora jellemző ereszkedő dallam kerül előtérbe.
Hallja maga kend!: nagyecsedi oláh cigány pergető (tánckísérő dal) mai román cigány stílusú cimbalom kísérettel, amely a szájbőgő ritmusait is felhasználja játékában.
Hajnalodik: egy nyírbátori magyar cigány hallgató cigány szövegekkel kiegészített változata, amelyet közismert északkelet-magyarországi  cigány csárdások követnek. Ez az összeállítás is olyan dallamokból áll, amelyek találkozási pontok a zenész cigányok és az énekes oláh cigányok között.
Naj mange aba misto: kántorjánosi oláh cigány hallgató hangszeres feldolgozása, amelyben a nagybőgő vállalja a dallam szerepét, de egy versszak erejéig az eredeti dal is elhangzik.
Kera voja e lumake: ezekben a szlovákiai és orosz cigány dallamokban az orosz cigányzene hangulata keveredik a Romano Kokalo sajátos hangjával.
Gelem gelem lungone dromenca: ezzel a dallal – amelyet nemzetközi cigány himnuszként ismerünk-a zenekar a roma holocaust  áldozatainak állít emléket.
Lada dadesko savo: városi cigányzene Skopjéból – hagyományos macedoniai cigány táncdallamok feldolgozása.
Pala late me merav: bánáti cigány zenészek hatására készült  feldolgozás, romániai cigány táncdallamokból.
Oláhos: tánckísérő dallam, amelynek énekes és zenekari változatai egyaránt megtalálhatóak a szatmári cigányoknál.  A gitárkíséret latinos, jazzes harmóniameneteinek hatására, új értelmezést kap az eredeti dallam.
Hadd igyanak a cigányok: a kezdő dallam különböző variációit megtalálhatjuk a Kárpát-medence különböző népeinél, nehéz lenne kideríteni, melyik nép tanulta meg előbb a másiktól. A Romano Kokalo a szatmári stílusú cigány változatot játssza, amelyben – mint általában – az oláh cigány énekes hagyomány és a magyar cigány zenész hagyomány kapcsolódásait próbálja bemutatni.


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X