hu en

Balogh Kálmán – Farkas Rózsa: Chick Corea: Children’s Songs

 

Chick Corea:Gyermekeknek – két cimbalomra
2011 február 11. Zipernovszky Kornél, Fidelio

Chick Corea híres, részben Bartók ihlette ciklusát Balogh Kálmán és Farkas Rózsa adják elő két cimbalmon.

Az Amazon nevű portálon a legfrissebb felhasználói komment szerint Chick Corea Children’s Songs című albuma a 20. század egyik legkiemelkedőbb klasszikus zenei (bár jazz irányultságú) műve. Hasonló véleményen van két híres cimbalomművész is erről a ciklusról, melyet Corea még a müncheni székhelyű ECM lemeztársaságnál jelentetett meg 1984-ben. Corea gyakori vendég  mifelénk, utoljára tavaly nyáron lépett fel Magyarországon, és általában nem mulasztja el megemlíteni, hogy mennyire nagy hatással volt rá Bartók iskolás kora óta.
Balogh Kálmán és Farkas Rózsa cimbalomművészek – akik duóban már Bachot is nagy sikerrel  tűztek műsorra – Hunka Róbert, a Hunnia Records vezetőjének ötletére láttak neki ezeknek a miniatűröknek és a Kogart házban már lemezbemutató koncertként játsszák a művet.
A Fidelio kérdésére Balogh Kálmán elárulta, hogy nagyon sokszor érezték a Bartók-hatást, sőt magyaros ritmust és dallamvonalat, de ugyanennyire dominánsan jelen van a spanyolos íz is. Duópartnerével, Farkas Rózsával roppant módon élvezték a darabok felvételét, melyek között vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak, de a cimbalomművész szerint mindegyik zseniális. Corea a saját szerzeményeit improvizálva adja elő, erre Baloghék csak a próbákon vállalkoztak, a felvételen kottából játszanak. A zongorista tempóit sem próbálják utánozni, hiszen a zongorista maga is eltér a kottában olvasható tempójelzéstől. A hangszerelés, vagyis a két cimbalomra adaptálás ugyancsak kettejük munkája volt, mert ugyan megpróbálták alsó és felső szólamra bontani a darabokat, de ez nem mindig  olyan egyszerű, többször kellett ilyenformán értelmezni, valóban adaptálni.
Mindenképpen nagyszerű feladat volt, összegzett kérdésünkre Balogh Kálmán.

 

 

No.01. (01:33) No.11. (00:43)
No.02. (00:54) No.12. (01:23)
No.03 (01:24) No.13. (01:16)
No.04. (02:35) No.14. (01:52)
No.05. (01:12) No.15. (01:11)
No.06. (02:08) No.16. (01:11)
No.07. (01:50) No.17. (00:60)
No.08. (01:39) No.18. (01:46)
No.09. (01:20) No.19. (02:28)
No.10. (01:39) No. 20. (01:39)
Hunnia Records 2010

 

Chick Corea: Childrens Songs

Balogh Kálmán, roma származású cimbalomművész, aki a cigányzene helyett a népzene, a táncház világában mozog otthonosan úgy gondolja, hogy ismerni kell a népzenét, tudni kell azt hűen, magnetofonszerűen visszajátszani, de nem hiányozhat a klasszikus igényesség és az a kreativitás sem, amit ő jazz-zenészeknél tapasztalt, a jövőképe  egy kortárs jazz-zenész aki cimbalmon is, később elektromos cimbalmon is alkot mai korszerű zenét Így nem lepődhetünk meg, hogy a folyton kísérletező, nagy munkabírású zenész a jazz műfaját választva újabb lemezzel lepi meg közönségét, ezúttal Farkas Rózsa cimbalomművészt választva társául.

         Farkas Rózsa, a kivételesen tehetséges fiatal zenész 16 évesen először mindjárt a velencei San Fenice Opera színpadán lépett fel, ahol egy egész hónapig vendégszerepelt tanára, Szakály Ágnes oldalán. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Szeverényi Ilonánál tanult, 1993-ban végzett. Később mestere volt Balogh Kálmán is. Tanulmányai során nemcsak a klasszikus zenével, hanem más műfajokkal is megismerkedett, magyar és balkáni népzenét, cigányzenét és világzenét is játszik. Háromszoros Fischer Annie-ösztöndíjas, 2006-os kortárs zenei szólóalbumát “Az év legjobb klasszikus zenei felvétele” címre nevezték, 2009-ben Liszt Ferenc-díjat kapott.

        Balogh Kálmán a legkiválóbb magyar cimbalomművészek egyike, egy híres magyar cigányzenész család sarja. Virtuozitásával csak az öröksége iránti értő tisztelete vetekszik. A budapesti Liszt Ferenc Akadémián végzett, majd több zenekar tagjaként sikeresen koncertezett szinte az egész világon. 1985-ben lett “A népművészet ifjú mestere”, két évvel később pedig a Rácz Aladár Cimbalomverseny második helyezettje volt. Elsősorban autentikus magyarországi és balkáni népzenét játszik, de az utóbbi években jazzegyüttesekkel, rockzenekarokkal és szimfonikus zenekarokkal is fellépett. Mesteri hangszertudásával világszerte megbabonázza közönségét.

         A legújabb kísérlet eredményét hallgathatjuk meg 2011. február 17-én, csütörtökön 19.30-kor a KOGART házban, ahol két cimbalmon adják elő a világhírű amerikai jazz-zongorista és zeneszerző, Chick Corea: Children’s Songs  (Gyermekdalok) c. ciklusát más darabok kíséretében. A koncertnek a KOGART Ház 2. emeleti kiállítótermében a Promanede Project Budapestkiállítás ad különleges helyet, mely maga is külföldi és magyar képzőművészek műveit kapcsolja össze.

  • Belépődíj: egységesen 1.500 Ft; jegyvásárlás a helyszínen (február 1-től elővételben is)
  • Forrás: KOGART ház honlapja


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X