hu en

A cimbalom virtuóza az A38 állóhajón

Fergeteges zenei élményben volt része azoknak, akik április 13-án ellátogattak az A38 Állóhajóra. A Duna apadását követő nyitó rendezvény Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band lemezbemutató koncertje volt.
Habár a koncert csak 9 órára volt meghirdetve, fél kilenckor már nem lehetett ülőhelyhez jutni a teremben. Az előzenekar fél tízkor kezdett, zenéjük és táncaik megalapozták a remek hangulatot.
Némi rendezkedést, hangszerpakolást követően végre megérkezett Balogh Kálmán és csapata, s néhány bevezető szó után bele is kezdtek a zenélésbe. A közönség pillanatok alatt ráhangolódott a muzsikára, legalábis ezt a következtetést lehetett levonni a számok végén kitörő tapsorkán erejéből. Balogh Kálmán lélegzetelállító cimbalomjátéka közben is utasításokkal látta el zenészeit, s tartotta kézben az eseményeket.
A Gipsy Cimbalom Band 1996-ban alakult, jelenleg hat tagja van. Zenéjüket nem lehet egyetlen műfajba sem beskatulyázni, hiszen éppen az az együttes jellegzetessége, hogy különböző műfajok stílusjegyeit – a roma muzsikát, a jazzt, a flamencót, a swinget, a klezmert – ötvözik. Nemcsak Balogh Kálmán, hanem a zenekar minden tagja kitűnő zenész. Bede Péter szaxofonon, György Mihály gitáron, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn, Frankie hegedűn, Novák Csaba pedig nagybőgőn adja hozzá tehetségét, képzettségét a közös sikerhez. Két vendégzenész csatlakozott az A38-beli koncerthez, Pusztai Gábor ütőhangszerekkel, művésznevén Szalonna virtuóz hegedűjátékkal tette emlékezetessé az estét. Meghívott vendég volt Szalóki Ágnes énekesnő.
Vérpezsdítő ritmusok, népies dallamok, a szatmári csárdástól a jugoszláv cigánydalig, a jazztől a hagyományos kamarazenéig minden föllelhető volt repertoárjukban. A közönség alig tudott a helyén maradni, ütemre doboló lábak, tapsoló kezek kísérték a szárnyaló zenét.
Karlócai Regina
Újbuda


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X