hu en

Csupán tizenhat éves volt

Zeneakadémiai nagykoncert 2015

Csupán tizenhat éves volt a miskolci születésű cimbalomművész, mikor legelőször játszott a nagyérdemű előtt, így szinte lehetetlen vállalkozás egyetlen koncertbe sűrítve bemutatni mindazt, amit azóta elért a zene világában.
A visszatekintés, az összegzés mindig nagy feladat elé állítja a művészeket, hiszen ami valaha újítás volt, ma már közhely lehet; a járatlan utak pedig gyakran fizetős sztrádává szélesedtek az évtizedek alatt.
Balogh Kálmán a különböző zenei stílusok közötti hídveréssel teremtett új stílust. Szakmai felkészültsége, művészi érzékenysége – egy kis „etno ízzel” fűszerezve – legendás előadóvá teszik világszerte. Nem csak népzenei formációk tagja, rendszeresen fellép jazz- illetve klasszikus zenei produkciókban is. Saját Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band nevű formációjában híres roma zenészdinasztiák képviselőivel egy egészen egyedi zenei világot képviselnek.
Zeneakadémiai koncertjén az eredeti formájában megszólaló népzenén lesz a hangsúly. A magyar nyelvterület olyan tájait járhatjuk végig, ahol a cimbalom a zenei hagyomány része lett. Az erdélyi területekről indulva (Bonchida, Vajdaszentivány, Marossárpatak) Szatmár érintésével, egészen Nyugat-Dunántúlig röpít minket a cimbalom hangja. A műsor része a népzenei motívumokon alapuló, improvizatív kamarazene – ha úgy tetszik, világzene – is. Kálmán azonos hangszeren játszó partnere az ugyancsak cimbalmos Lukács Miklós lesz, aki a jazz mellett a kortárs zene tolmácsolásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett.
Az est további vendégei a magyar népzene legkiválóbb muzsikusai: Herczku Ágnes, Berecz András, Vavrinecz András, Lakatos Róbert, Papp Endre, Novák Csaba és Bognár András.

Bolya Mátyás


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X