hu en

Legényes kortárstánc

TÖRÖK ÁKOS: SZEREPTÉVESZTÉSEK, AVAGY ESZTÉTIKAI ZSÖRTÖLŐDÉS HÁROM KÉPBEN

4 in 1 kritika: Sopron, Szeged, Kecskemét, Székesfehérvár – vidéki táncegyüttesek vendégjátékai

2016-11-17

Legényes kortárstánc-módra

 

Biztos sokunkban felmerült a kérdés, hogy vajon hogyan táncol egy kortárs táncos népzenére. Hogyan indítja el az idegrendszerét és a testét az általa megszokottól távoli, valahol talán mégis belekódolt muzsika? A Kecskeméti City Balett, az Esszencia Zenekar és Csík János közös táncszínházi előadása, a Szárnyalás éppen erre a kérdésre válaszol.

Barta Dóra koreográfust ötletek sora dicséri, miközben az egymást követő zeneszámokra ráengedi a táncosait. Hol egyenként mozdulnak, megtartva saját mozgásegyéniségüket, hol közös mozdulatsorokban játszanak a zenével. Lehet direktnek tartani, de például az egyik legeredetibb ötlet, amikor az egyes táncosok egy-egy zenész mellé állva az adott zeneszerszám indíttatására mozognak (kár, hogy ezek a sajátmozgások nem állnak össze egésszé, szemben az egyes zenészek által játszott hangokkal, amiből muzsika lesz).

Annak ellenére, hogy a kiváló táncosok képesek elfelejtetni velünk előzetes elvárásainkat, és így az előadásban nincsen disszonancia a szokatlanul egymás mellé került kortárs táncos és népzenei világ között, a legerősebb részek mégis azok, ahol nem népzene, hanem jazz szól. A Szárnyalásban egyszerre van jóféle játékosság és kevéssé szerencsés műsorszerűség. Túl azon, hogy ráadást adnak, ami a kortárs táncban minimum elképzelhetetlen, ez elsősorban abból fakad, hogy az egyes jelenetek csak jelzésként, üzenetként mutatnak egy irányba. Már csak a patetikus záró képből is értjük, hogy a (nép)zene mindenkit megmozdít és felemel, de amit hazaviszünk, mégsem több, mint a rácsodálkozás a két világ különös elegyedésére.

Mintha nem a táncosokból fakadna a kíváncsiság, és emiatt nem világos, hogy mi dolga van éppen ezeknek a táncosoknak a népzenével. Mintha feladatot hajtanának végre, és noha ezt a legkevésbé sem kényszeredetten, sőt, talán kifejezett élvezettel teszik, az előadás összességében mégiscsak mutatvány lesz. Még ha annak az élvezetes fajtájából való is.

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X