hu en

Sebestyén Márta és Balogh Kálmán

Keresztutak: népzenék találkozása a CEU-n

Sebestyén Márta Balogh Kálmánnal és Szofia Lampropuluval ad közös koncertet

MH/MTI – 2016.02.05. 15:41
Keresztutak (Crossroads) címmel a Közép-európai Egyetem (CEU) Auditóriumában ad koncertet február 9-én, kedden Sebestyén Márta. Az egyik legkiválóbb hazai népdalénekes Balogh Kálmán cimbalmossal és Szofia Lampropulu görög származású kanunjátékossal és zeneszerzővel lép fel.

“A koncerten Magyarország népzenéje Görögország, a Balkán, Törökország és további tájak zenei hagyományaival találkozik” – szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
A többek között Kossuth- és Liszt-díjjal, valamint az UNESCO Művész a békéért kitüntető címmel elismert Sebestyén Márta a világ minden táján adott és ad koncerteket szólóénekesként és meghívott vendégként magyar és nemzetközi népzenei együttesekkel. Énekelt II. Erzsébet királynő, a japán császár és a spanyol királyi család előtt is.
A Muzsikás együttes egykori énekesnője Az angol beteg című többszörösen Oscar-díjas moziban (a legjobb filmzene kategóriában is győzött) a Szerelem, szerelem című dalt énekelte el, a Robert Altman által rendezett Divatdiktátorokban pedig a Deep Forest Grammy-díjas világsikere, a Sebestyén Márta közreműködésével rögzített Marta’s Song csendül fel.
Balogh Kálmán a 2007/2008-as tanévtől oktat a Zeneakadémián. Számos népzenei együttessel muzsikált – mások mellett az Ökrössel, a Tékával, a Métával, a Muzsikással, a Vízöntővel, a Zsarátnokkal, a Vasmalommal és a Fonóval -, de a kortárs zene is hatással volt rá, játszott a Miskolci Új Zenei Műhellyel, a 180-as csoporttal, Márta Istvánnal. A dzsessz területén dolgozott együtt a Quartet B-vel, a Dresch Quartettel, Archie Shepp-pel, Vukán Györggyel, Lakatos Ágnessel és a Budapest Ragtime Banddel. Az eMeRTon- és Artisjus-díjas zenész Lukács Miklóssal alkotott formációja, a Cimbalomduó tavaly ősszel fellépett a budapesti világzenei expo hivatalos programjában.
Szofia Lampropulu Budapesten élő görög származású kanun virtuóz és zeneszerző. Bizánci zene szakon végzett Szpirosz Pavlakisz tanítványaként Görögországban, de tanult játszani zongorán, klasszikus és tradicionális ütőhangszereken is hazájában. A kanunnal, ezzel a különleges pengetős hangszerrel Isztambulban ismerkedett meg, olyan vezető mesterek mellett, mint Ahmet Meter és Hakan Gungor, Omer Erdogdular és Necati Celik. Szólistaként Európában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is játszott ismert előadókkal, köztük volt Sebestyén Márta, Robyn Schulkowsky, John Psathas, Dominique Vellard, Ballake Sissoko, Derya Turkan, Efren Lopez, Domna Samiou, Hronisz Aidonidisz, Mamak Khadem, Naziha Azzouz és Ross Daly.

A keddi koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni acac@ceu.edu címen lehet.

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/46973/Keresztutak_nepzenek_talalkozasa_a_CEUn#sthash.i6ZP2cLO.dpuf

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. május 28.
hétfő
18.00.-19.30
“Földiekkel játszó égi tünemény…” 
Záró koncert a Prónay-kastély parkjában
Sebestyén Márta és vendégei 
Andrejszki Judit, Balogh Kálmán, Gombai Tamás, Havasréti Pál, Caius Héra (RO), Company Canario Historikus Táncegyüttes
Sebestyén Márta a népzene, Andrejszki Judit pedig a régizene legismertebb nagykövete. Közös régizenei koncertjeik izgalmas utazást jelentenek mindkettőjük számára. Ezúttal számos vendég színesíti egyéniségével, saját zenei világával a programot, mint Balogh Kálmán cimbalomművész, a Gypsy Cimbalom Band vezetője, Gombai Tamás népzenében és más crossover műfajokban is járatos hegedűművész, Caius Héra reneszánsz lantművész, valamint a historikus táncokat előadó Company Canario.A záró koncert egyfajta szintézis is erről a zenei világról a ma embere számára. „Gyönyörűen összesimul a népzene rusztikus volta, hús-vér előadásmódja a nemesi muzsika örömteli dalaival, – sajnos többnyire “túlszépelgik”, túlfinomkodják, s az embereknek téves képzete támad mindkét zenei világról…” (Sebestyén Márta)


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X