hu en

Adagio

2020.

 

„Ezúttal a magyar népzene és a jazz muzsika jeles előadóművészei, Balogh Kálmán és Dresch Mihály mellett a színházi művészet egy kiemelkedő alakját, Őze Áront hívom vendégemül.
A magyar népzene lelket melengető, éltető ereje és a magyar költők életünk meghatározó fordulópontjairól – örömről, bánatról, szerelemről és halálról – legtalálóbban megfogalmazott igazságai segítenek majd a hallgatóságnak megérteni a költészet és a zene egyfajta sajátos kapcsolatát.
Az est során József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő verseit szeretném ötvözni a népzene, valamint a kortárs zene sajátos ízeivel. Úgy gondolom, hogy a különböző műfajok sajátos elegyítése lehetőséget teremt egy egyedülálló, sokszínű produkció létrehozására.”
Csík János

 

 

03.06. Nagykőrös, XIV. Kárpát – medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny

“… – Március 6-án a XIV. Kárpát – medencei Magyar Középiskolai Arany JánosBalladamondó Verseny pénteki napján „ADAGIO” címmel gála estet mutatnak be Ön és művésztársai. Miért lesz különleges ez az este? Mit tudhatunk erről a produkcióról?
– A XIV. Kárpát – medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny tiszteletére kibővítjük az „ADAGIO” műsort Arany János alkotásokkal. A magyar költészet klasszikusait, költőit idézzük meg élőben, olyan zenészek kíséretével, akik a népzene, a jazz muzsika, vagy akár a klasszikus muzsika elemeivel rá tudják hangolni az embereket a versekre. Azért is találó ez a cím, az „ADAGIO” ami egy kényelmes, csendes tempóra utal, mert kényelmesen és nyugodtan hangolódunk rá a költői gondolatokra.”

 

 

 

2019.01.25. Adagio produkció a  Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtárban

 

 

 

 

 

 

Adagio címmel tartott zenés irodalmi előadást a Népi Iparművészeti Gyűjteményben Csík János és három barátja: Balogh Kálmán cimbalomművész, Dresh Mihály jazz-zenész, valamint Őze Áron színművész. A program a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Szerkesztőségének Litera-túra sorozatában szerveződött.

Zsúfolásig megtöltötte a közönség pénteken este a Népi Iparművészeti Gyűjtemény nagytermét Csík János és barátai Adagio című zenés irodalmi estjére.  Csík János, aki hosszabb ideje vonzódik a crossoverhez, ezúttal az irodalomban, a népzenében és a kortárs zenében találta meg a közös mozgatórúgókat. Ahogyan a meghívóban írta: „ A magyar népzene éltető ereje mellett a magyar költőknek életünk meghatározó fordulópontjairól, örömről, bánatról, szerelemről és halálról írott, találóan megfogalmazott igazságai segítenek majd a hallgatóságnak megérteni a költészet és a zene sajátos kapcsolatát.”

Csík János a friss Magyar Örökség díjas Balogh Kálmán és Dresch Mihály mellett a hazai színházi élet egyik meghatározó alakját, Őze Áron színművészt hívta segítségül. Az est során az előadók József Attila, Márai Sándor, Dsida Jenő, Radnóti Miklós és Kosztolányi Dezső verseit ötvözték a népzene, valamint a kortárs zene sajátos ízeivel. A különböző műfajok elegyítése – mint már oly sokszor Csík János pályafutása során – ezúttal is egyedülálló, sokszínű előadást eredményezett, amelyről hosszabb összeállítást láthatnak majd a pénteki Múzsa Magazinban.

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X