hu en

Herczku Ágnes és Balogh Kálmán

 

2018/2019 Népzene, világzene, népek zenéje című összeállítás, Herczku Ágnes és Balogh Kálmán duó

Koncertek:
Kecskemét, Hírös Agóra

 

Zene a zöldben, 2018 Siófok
Balogh Kálmán cimbalomművész és Herczku Ágnes Liszt-díjas énekesnő műsorát láthatják-hallhatják a nézők.

A két előadót tizenöt éve tartó közös zenélés, a népzenei gyökerek és a más műfajokban való otthonos mozgás köti össze. Ettől válnak unikálissá és besorolhatatlanná.

Egyetlen, állandó jelzőjük a minőségi zene, amelyre nemcsak a szakmai tudás, hanem a széles, több nemzetiség zenéjét is felvonultató repertoár is garancia. Szellemes zenei útmutatójuk pedig még közelebb hozza nézőiket a zenészhez és a zenéhez, legyen az autentikus népzene, világzene, vagy klasszikus zene.


2018.04.17. Zeneakadémia, Akusztikus, autentikus – Herczku Ágnes és zenésztársai, Zene húros hangszerekre, ütőkre és énekszóra című Bartók estje

Herczku Ágnes munkásságát nem kell bemutatni, hiszen a magyar „etno-kortárs” zenei környezet élvonalbeli szereplője. Etno, mert eszköztára a hagyományos népdaléneklésen alapul; kortárs, mert kitartóan keresi a műfajból eredő és énekesi adottságaiban rejlő kapcsolódási pontokat; saját produkcióiban és közreműködőként egyaránt. A zenei élet folyamatosan figyelemmel kíséri művészetét, legutóbbi elismerése a Liszt Ferenc-díj, amelyet 2016-ban vehetett át. Ezúttal a 2007-ben indított úttörő vállalkozását folytatja: ekkor jelent meg Bartók Béla: Magyar népdalok énekhangra és zongorára című lemeze (szerk.: Kelemen L.), melynek anyagából néhány évvel később Pár-ének címmel koncertet és táncszínházi előadást is színpadra állított. Bartók a népdalfeldolgozásokról írta, hogy a népdalok sajátos karakterét „először is föl kell ismerni, át kell érezni, aztán pedig reliefszerűen kidomborítani a feldolgozásnál, nem pedig esetleg elhomályosítani.” Herczku most a népi ének hangvétele mellett újabb ötlettel segíti a reliefszerű kidomborítást: ez pedig az eredetileg zongorára írt művek cimbalmos átirata.



 

 

Balogh Kálmán cimbalomművész Herczku Ágnes énekes-előadóművész társaságában kiváló produkciót hozott létre, ami a világzene-népzene  világába viszi el a koncert hallgatóit, nézőit. A műsorban elhangzanak  magyar,  bolgár, román,  moldáv, izraeli népzenei kötődésű dalok, kicsit jazzes feldolgozásban. A számok megtartják eredeti hangjukat, műfaji kötődésüket, de ezeket a műfaji határokat átlépve mutatja be a két művész a zenéből származó szabadságot, hogy tulajdonképp vannak ugyan határok, szabad átjárással kalandozva mindig visszatérve a gyökerekhez. Mindezt intim baráti légkörben, a közönséget bevonva a produkcióba, ezáltal is megszerettetve velük ezeket a műfajokat, melyek határok nélkül szárnyalnak.


 


2013. I. Hungarikum Fesztivál Gála műsorán lépett fel a Herczku Ágnes – Balogh Kálmán duó


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X