hu en

Children’s Songs


Chick Corea: Childrens Songs

Balogh Kálmán, roma származású cimbalomművész, aki a cigányzene helyett a népzene, a táncház világában mozog otthonosan úgy gondolja, hogy ismerni kell a népzenét, tudni kell azt hűen, magnetofonszerűen visszajátszani, de nem hiányozhat a klasszikus igényesség és az a kreativitás sem, amit ő jazz-zenészeknél tapasztalt, a jövőképe  egy kortárs jazz-zenész aki cimbalmon is, később elektromos cimbalmon is alkot mai korszerű zenét Így nem lepődhetünk meg, hogy a folyton kísérletező, nagy munkabírású zenész a jazz műfaját választva újabb lemezzel lepi meg közönségét, ezúttal Farkas Rózsa cimbalomművészt választva társául.

         Farkas Rózsa, a kivételesen tehetséges fiatal zenész 16 évesen először mindjárt a velencei San Fenice Opera színpadán lépett fel, ahol egy egész hónapig vendégszerepelt tanára, Szakály Ágnes oldalán. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Szeverényi Ilonánál tanult, 1993-ban végzett. Később mestere volt Balogh Kálmán is. Tanulmányai során nemcsak a klasszikus zenével, hanem más műfajokkal is megismerkedett, magyar és balkáni népzenét, cigányzenét és világzenét is játszik. Háromszoros Fischer Annie-ösztöndíjas, 2006-os kortárs zenei szólóalbumát “Az év legjobb klasszikus zenei felvétele” címre nevezték, 2009-ben Liszt Ferenc-díjat kapott.

        Balogh Kálmán a legkiválóbb magyar cimbalomművészek egyike, egy híres magyar cigányzenész család sarja. Virtuozitásával csak az öröksége iránti értő tisztelete vetekszik. A budapesti Liszt Ferenc Akadémián végzett, majd több zenekar tagjaként sikeresen koncertezett szinte az egész világon. 1985-ben lett “A népművészet ifjú mestere”, két évvel később pedig a Rácz Aladár Cimbalomverseny második helyezettje volt. Elsősorban autentikus magyarországi és balkáni népzenét játszik, de az utóbbi években jazzegyüttesekkel, rockzenekarokkal és szimfonikus zenekarokkal is fellépett. Mesteri hangszertudásával világszerte megbabonázza közönségét.

         A legújabb kísérlet eredményét hallgathatjuk meg 2011. február 17-én, csütörtökön 19.30-kor a KOGART házban, ahol két cimbalmon adják elő a világhírű amerikai jazz-zongorista és zeneszerző, Chick Corea: Children’s Songs  (Gyermekdalok) c. ciklusát más darabok kíséretében. A koncertnek a KOGART Ház 2. emeleti kiállítótermében a Promanede Project Budapestkiállítás ad különleges helyet, mely maga is külföldi és magyar képzőművészek műveit kapcsolja össze.

  • Belépődíj: egységesen 1.500 Ft; jegyvásárlás a helyszínen (február 1-től elővételben is)
  • Forrás: KOGART ház honlapja


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X