hu en

Karaván Família és Balogh Kálmán


 

A cigány kultúrában számos olyan jelképpel találkozhatunk, amely a vándorláshoz: az úthoz, illetve a szekérhez kötődik. Ez a vándorlás – Indiától Délnyugat-Európáig – több mint ezer évet ölelt fel, és több mint tízmillió romát érintett, egyszóval elválaszthatatlan a cigányság sorsától. Ezt tanúsította a Művészetek Palotájában 2005 júliusában megrendezett Szekérnyom fesztivál is, melynek hangulatát és változatosságát most négy hazai roma zenekar fogja megidézni. Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band a balkáni és a mediterrán cigányzenék színeivel mutat a vándorútra, miközben újraértelmezi a vendéglátós cigányzene fogalmát, de a Karaván Famíliát is kötelezi a neve: a magyarországiak mellett balkáni, román, spanyol és orosz dallamokban is bővelkedik a muzsikája. A két zenekar közös vonásain alapul a Gipsy Reunion nevű projekt, melyben vokális és instrumentális cigányzenei hagyomány szenvedélyes flamencóval, szívszaggató orosz cigánydalokkal, tüzes balkáni forrásokkal és manouche dzsesszel társul.

 

 

Cigány zenék és énekek Gypsy Music – Roma Singing

BALOGH Kálmán (HU)

Balogh Kálmán és a Karavan Familia közös műhelyén bemutatja a Kárpát-medence cigányságának gazdag zenei hagyományát. Ennek része a cigányság saját anyanyelvű énekes és tánc hagyománya, a falusi muzsikus cigányok által megőrzött és a többségi nemzetiségek számára játszott hangszeres és énekes zene, és a városi cigány muzsikus réteg világhírű, magas színvonalra emelt polgári szórakoztató zenei világa az un. “Verbunkos” zene, amely inspirálta többek között Haydnt, Lisztet és Brahms-ot is. A műhely során a közönségnek alkalma lesz néhány dallamot is megtanulni a zenekar segítségével.

 

 

Cigány muzsika határok nélkül

„Dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség. Hagyománytisztelő és mégis mai hangzásukban a hazai vokális és cigány stílusok mellett éppúgy érezni lehet a romániai lautár hagyomány jelenlétét, mint a flamenco vagy a manouche jazz hangjait vagy a keleti gyökereket őrző Balkán varázsát és az orosz cigány románcok érzelmes világát. Az európai  cigány zenei örökség távoli múltban rejtőző közös eredete nyomán a mai korhoz és tudáshoz igazítva egyesítik újra a különböző roma stílusokat.
Repertoárjukban a Karaván Família kiforrott cigány dalai találkoznak a Balogh Kálmán trió tapasztalatával és virtuozitásával, amelynek köszönhetően előadásukban  a cigány zene rejtett szépségei tárulnak fel.
A Karaván Família tagjai elsősorban a csak rájuk jellemző erőteljes és harmónikus vokális hangzást biztosítják. A gitár és cajun megbízható és színes kíséretet ad a dalokhoz. A különleges, szülők és gyerekeik által létrehozott egyedülálló családi zenekar, a Karaván Família ugyanúgy saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán, ahogy Balogh Kálmán cimbalomművész tette a hangszeres cigány irányzatok feldolgozásával.
Mindkét előadó a minőségi cigány zene megteremtésének szentelte tehetségét és tudását, ötleteikkel és hozzáállásukkal bizonyítva, hogy a cigány zene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó.”

2015 Pécs Europa Cantat


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X