hu en

Magyar Küvé

Ungváron ad koncertet az ESSZENCIA zenekar, 2018.január 13., 21:06

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében első alkalommal muzsikál Kárpátalján az ESSZENCIA zenekar január 18-án.

Az ESSZENCIA a magyar zenei életnek egy olyan különleges formációja, melynek tagjait a népzene, a jazz, illetve a klasszikus zene világában önállóan is kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jeles előadó- és zeneművészek alkotják.
Tagjai többek között: Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, aki 2010-ben a Tiszán innen, Dunán túl népdaléneklési versenyen kiemelt arany minősítést kapott. 2014-ben megnyerte a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató versenyt énekes kategóriában.
A formáció életre hívója Lakatos Róbert brácsaművész, aki klasszikus zene mellett népzenével is foglalkozik. Számtalan együttesben, zenekarban, formációban szerepelt. A luxembourgi Európai Szólisták zenekarának tagja, a Kassai Thália Színház zenei vezetője. Munkásságát 2011-ben Fonogram-díjjal, 2012-ben pedig Harmónia-díjjal jutalmazták.


A nemzetközi színpadokon is jól ismert és elismert Balogh Kálmán, aki nemcsak a népzenében, de különböző más zenei stílusokban cimbalomjátékával egyik legkiemelkedőbb cimbalomművésze ma a Kárpát-medencének. Számtalan lemezen szerepel, turnézott a Miami illetve a Brooklyni Philharmonic Orchestrával. 1985-ben a Népművészet Ifjú Mestere lett, 1999-ben EMERTON-díjat kapott, emellett Kodály-díjjal, Hungaroton-díjjal és Magyar Örökség-díjjal is büszkélkedhet. Színes zenei stílusával kiemelkedő tagja a zenekarnak.

 


Kunos Tamás neve sem ismeretlen a nagyközönség előtt, a jól ismert Csík zenekar egyik alapító tagja. A zenekarban itt is a brácsás szerepét tölti be. 2010-ben Prima Primissima-díjat, 2013-ban pedig Kossuth-díjat kapott.
A zenekar nagybőgőse a Junior Príma-díjas Bognár András, akit számtalan más formáció zenészeként is megismerhetett a nagyérdemű. Tagja többek között a Tárkány Művek zenekarnak, a Honvéd Táncszínház Zenekarának, a Berkó Együttesnek, a Rekontrának, a Bazseva Zenekarnak, a Dresch Mihály Vonós Quartetnek, a Kortárs Népzenei Társulatnak.
Az együttes vendégelőadója a közismert Kossuth-díjas, Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas Csík János, a Csík zenekar vezetője és alapítója.

Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz, hisz célja nem kevesebb, mint a klasszikus és a jazz műfajok elegyítése a világon egyedülálló népzenei motívumkincsünkkel. Igazi kuriózumként az együttes a három különböző zenei stílus ötvözetét egy újszerű hangzásvilágban megalkotott örömzenéjén keresztül szeretné közönsége elé tárni.

A mostani koncertjük egy olyan egyedülálló programsorozat, a Magyar küvé része, ​amelyet specifikusan a magyar bor és a magyar kultúra összekapcsolása céljából alakítottak ki. Az egyes előadások során közreműködik Farkas Dénes, a Nemzeti Színház színművésze, előadásában felelevenítik az adott borvidékhez kapcsolódó prózai és irodalmi műveket, anekdotákat, az Esszencia Produkció pedig egy különleges koncert során mutatja meg az adott tájegység zenei világát a népzene, a komolyzene és a jazz ötvözetén keresztül. A népzenei egységeket Horváth Mária és Gémesi ​Zoltán táncművészek közreműködésével fűszerezik.

A KMKSZ nagy szeretettel vár minden érdeklődőt 2018. január 18-án este 18:00-tól (közép-európai i. sz.) a Kárpátaljai Megyei Zenei-Drámai Színházba. Méltassuk együtt a magyar kultúra napját!

 

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X