hu en

Rendhagyó Prímástalálkozó

2020.
10.23.
 19:00 Pécs, Kodály Központ, Rendhagyó Prímástalálkozó koncert

“A magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt.
„A Rendhagyó Prímástalálkozó nem más, mint a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata, a kapcsolódási pont pedig a magyar zenei hagyományok iránti mély tisztelet.”
(Simon Broughton, Songlines Magazine)

A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene. A zenekar tagja az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázs, Balogh Kálmán (cimbalom), Gombai Tamás (hegedű) Doór Róbert nagybőgős, Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva.

E minden tekintetben rendhagyó formáció tagjai külön-külön is számos rangos díj birtokosai, s első albumuk is a legnagyobb elismeréseket aratta: a neves világzenei szaklap, a brit Songlines magazin beválogatta Top of the World listájára, és a zenekar megkapta az  autentikus népzene kategória Fonogram-díját is.”
Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

Népzenei szupercsapat érkezik Pécsre! – A Rendhagyó Prímástalálkozóról mesélt Lakatos Róbert

Írta:
pécsma.hu  2020.10.19.

A jelenlegi komor időszakban felüdülés lehet egy jó hangulatú, igazi örömzenét kínáló koncert, amelyen ráadásul a magyar zenei élet kiválóságai állnak színpadra. A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar népzene átütő energiáját közvetíti Balogh Kálmán (cimbalom), Gombai Tamás és Vizeli Balázs (hegedű), Doór Róbert (nagybőgő), Mester László (brácsa), Bede Péter (szaxofon), valamint Herczku Ágnes és Korpás Éva énekesnők. A produkció koncertmestere a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert, vele beszélgettünk az október 23-ai koncertjük kapcsán, mely a Kodály Központban lesz.

– Manapság kik alkotják a magyar népzene közönségét, mennyire nyitottak erre a műfajra a fiatalok?
– Azt látom, hogy óriási fellendülés történt ezen a téren. A ’80-as évek végén kezdtem el aktívan foglalkozni a népi műfajokkal, sokan voltunk, de most jóval többen és jóval lelkesebben űzik ezt a műfajt, legyen szó néptáncról vagy népzenéről. Ez köszönhető lehet annak például, hogy több támogatást kapnak ezek a fiatalok, vagy hogy nagyobb teret kap a médiában a népi kultúra. Aki egyszer találkozik ezzel a csodával, azt biztosan megragadja, és arra sarkallja, hogy valódi közösségben éljen, s ne a szociális médiában keresse az emberi kapcsolatokat.

– A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar zenei élet legjava áll színpadra. Hogyan fér meg több dudás (illetve prímás) egy csárdában? Nem okoz ez nehézséget?
– Prímás az, aki abban a pillanatban vezeti a zenekart. Egyáltalán nem okoz gondot, hiszen mindenkinek megvan a saját feladata, minden tag lehetőséget kap, hogy megmutassa, hogy ő miért prímás, legyen szó akár a cimbalmosról vagy az énekesről.
Azért sem okoz ez gondot, mert ritkán tudunk közösen zenélni, évi 10-12 koncertünk van, ezért rendkívül örömteli pillanat, amikor együtt muzsikálhatunk a színpadon, ez igazi ünnep a számunkra.

– Több mint 10 éve működik a formáció, első lemezüket a brit Songlines magazin beválogatta Top of the World listájára, és a zenekar megkapta a Fonogram-díjat is. Mi a hosszú távú siker titka?
– 13 éve működünk együtt, kisebb-nagyobb változásokkal, de a zenekar magja megmaradt. A tagjai komoly szakemberek, saját produkciójuk is van és hatalmas sikereket értek el ezen a területen. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy igazi szupercsapat állt össze.
Mi nem törekszünk arra, mint a legtöbb zenekar, hogy sok helyen lépjünk fel és nagy karriert fussunk be. A Rendhagyó Prímástalálkozó célja, hogy megmutassa, hogy mekkora ereje van a magyar népzenének.

– Hogyan épül fel egy-egy ilyen előadás?
– Mindig a helyszínen, az adott pillanatban jön létre az energia, amit átadunk a közönségnek, így a zenei élmény mindig abban a pillanatban születik meg. A pécsi koncerten elhangzik majd például egy barokk hangulatban felvezetett legényes dallam, amiben minden prímás bemutatkozik; lesz lendületes Küküllő menti muzsika, vagy éppen vajdaszentiványi cimbalmos dallam is.

 

06.23. Dunaszerdahely

ATEMPO.sk, RITMUSBA HOZ … zene.tánc.színház, az első szlovákiai magyar zenei-kulturális portál
Az önfeledtségről szólt – Tündérkert volt Dunaszerdahelyen

Több hónap kihagyás után újra fesztiválhangulat volt Dunaszerdahelyen. A Tündérkert Művészeti Fesztiválnak köszönhetőn a járvány okozta bezártság után megtelt élettel a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a Városi Szabadidőpark.

…”Az este egyik fénypontja volt a rituális tűzgyújtás és tűzugrás. „Ehhez már Balogh Kálmán adta ritmust, amit azért nem mondhat el akárki ugye :-), és hát a Rendhagyó prímástalálkozó koncertje pedig összekapcsolta az eget a földdel.”
Korpás Éva és Herczku Ágnes énekeltek Lakatos Róbert vezetésével, akik mellett olyan zenészek álltak, mint Pál István Szalonna és Vizei Balázs, a világ egyik legjobb cimbalmosa Balogh KálmánBede Péter (szaxofon), Doór Róbert (nagybőgő) és Mester László (brácsa).
„Mialatt ők muzsikáltak, leégett a tűz, majd imát mondtunk, gyógynövényt áldoztunk a tűzbe és a párok, családok, barátok mind átugorták azt.”
Minden nehézség ellenére a Tündérkert Művészeti Fesztivál újra minőségi feltöltődést hozott minden látogatónak, amiről a fotók is árulkodnak.
„Az fogalmazódott meg bennem, hogy miért az az igyekezet, hogy évről évre valami mást, többet, jobbat hozni, hiszen ez a program így volt tökéletes. Pedig az időjárás is megpróbálta megkérdőjelezni a létjogosultságát a fesztiválnak, fel is tettem magamnak a kérdést, vajon nem egy üzenet akar lenni, hogy ezt még most nem kéne?
Mit erősködök annyira?! Hiszen minden ellenünk szól. De valamiért legbelül tudtam, hogy kell ez és jó lesz. Jó is volt. Mondták. – tette hozzá Antal Ágota.”

 


 

2018. Martonvásár, A Magyar Népdal Napja
Önfeledt, varázslatos, mélységes mély
. A szavak nem túlzóak az ötödik magyar népdal napja jellemzésére. A dallamok, szövegek, s a nyomukban áradó érzések a mi folklórunk, s az újragondolt előadásuk, felhasználásuk keltette felfedezések természetes velejárói e műfajnak.

– Felemelő érzés köszönteni a legnagyobbakként számon tartott művészeket itt, nálunk – mondta Pfiffer Zsuzsanna, a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központ igazgatója a szombat esti rendhagyó prímástalálkozó előtt, még az öltözőben. Pedig ötödik esztendeje szervezik a kisvárosban a Magyar Népdal Napját, különleges előadók részvételével, magas színvonalon. Emblematikussá vált a rendezvény, összeforrt Martonvásár nevével, s mivel ilyenkor nagy ágyúk találkoznak egymással és a közönséggel, ez még sajátosabb hangulatot kölcsönöz a gazdag repertoárt felmutató eseménynek.

Dalok szárnyán áradó titkok
Pál István Szalonna hegedűs, a világ egyik legnagyobb cimbalmosaként emlegetett Balogh Kálmán, a népzenét kissé dzsesszessé muzsikáló Bede Péter szaxofonos, Vizeli Balázs hegedűs, Doór Róbert nagybőgős, Mester László brácsás és a szintén prímás Lakatos Róbert egy helyütt, egy színpadon önmagában zenei ajándék. Maguk mellé vették Herczku Ágnest és Korpás Évát, s vendégként csatlakozott hozzájuk Berecz András és Harcsa Veronika – az egyik „leghúzósabb” műsorként vonzották lélekig hatoló tudásukkal és profizmusukkal a hálás közönséget. S ez „csak” az egyik erős óra volt a két napból.


 

 

 


 

2011. Fonogram díj: Az év hazai autentikus népzenei albuma RENDHAGYÓ PRÍMÁSTALÁLKOZÓ

 

 

A Rendhagyó Prímástalálkozó lemezét a neves világzenei szaklap, a brit Songlines 2010-ben beválogatta Top of the World listájára így lemezük egyik, Kalotaszegi szapora című dala felkerült a magazin mellékleteként megjelenő válogatás CD-re is.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Rendhagyó Prímástalálkozó

A prímásról általában egy (magyar) étterem közepén álló, kék vagy piros mellényben játszó hegedűs képe formálódik meg előttünk…
..-A primus eredeti jelentése szerint elsőt, legelöl lévőt, a primarius  „első közé tarozó, tekintélyest”, zenében pedig kifejezetten a vonósnégyes első hegedűsét jelenti…
…Lakatos Róbert kezdeményezésére született meg ez a produkció.  Olyan zenészeket kért fel, akiknek nemcsak a zenekarvezetés egyértelmű, de közös kiinduló pontjuk a népzene, melyet ki-ki a saját  stílusában dolgoz fel. A szólisták ezen a lemezen  így  vagy úgy tehát prímások. Attól rendhagyó az előadás, hogy a szólisták a primarius különböző vonásait testesítik meg…
Balogh Kálmán zenei „kalandozásai” olyan mértékűek, hogy ő egy szólisztikus, improvizációs,  népzenei  ihletettségű produkcióból kihagyhatatlan. Nemcsak kísérő cimbalmosként és szólistaként mutatkozik itt be,  hanem falusi  cigány énekes  hagyományokból is idéz most, kitűnően perget az utolsó számban…
Lelkes András, Rendhagyó Prímástalálkozó cd FolkEurópa Kiadó 2009

 

 

 

 

​Rendhagyó Prímástalálkozó

  1. Legényes variációk (8:33)
  2. Bihari román dallamok (5:26)
  3. Mars, csárdás és bukós Galgamentéről (4:29)
  4. Megyen a nap lefelé (3:39)
  5. Kolozs (7:05)
  6. Gyimesi táncdallamok (8:14)
  7. Vajdaszentiványi cimbalmos muzsika (4:42)

FolkEurópa Kiadó 2009

 

 


 

 

A Rendhagyó Prímástalálkozó produkcióban a zenei élet kimagasló egyéniségei szerepelnek együtt: különböző műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene. A zenekarban Pál István Szalonna, Vizeli Balázs és Gombai Tamás hegedül, Bede Péter szaxofonon, Both Miklós gitáron, Balogh Kálmán  cimbalmom, Doór Róbert nagybőgőn, Mester László brácsán játszik, a két énekes pedig Herczku Ágnes és a felvidéki Korpás Éva.
A zenekar különlegessége, hogy mindenki prímás, közösen mégis egységet képviselnek a színpadon. A rendhagyó formáció tagjai külön-külön is számos díj birtokosai, ahogy a Rendhagyó Prímástalálkozó első albuma is komoly elismerésekben részesült.

 

 


 

​Rendhagyó Prímástalálkozó II

  1.  Nyitány 9:47
  2.  Viszi a víz a Hidegkúti rétet  7:12
  3.  Tendl Pál emlékére 6:33
  4.  Maros mellett elaludtam 6:09
  5.  Tiszaújlaki muzsika Murzsa Gyulától 7:53
  6.  Kalotaszegi hajnali, invirtita és szapora 8:37
  7.  Fehér László 7:54

Fonó  BudaiZeneház, 2013

 

 

 

 

 

 

Új jelentést kap a „szupercsapat” fogalma
Simon Broughton, Songlines Magazine

A magyar nyelvben a „prímás” általában a zenekar vezető hegedűsét jelöli, de más hangszeren – például cimbalmon – játszó ugyanúgy irányíthatja a zenészeket. A Rendhagyó Prímástalálkozó nem más, mint a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata, a kapcsolódási pont pedig a magyar zenei hagyományok iránti mély tisztelet. Egy csak prímásokból álló csoport azért felidézi az Orwell-féle paradoxont: mindenki prímás, de néhányan prímásabbak. Valójában a végeredmény ragyogóan demokratikus és friss indítás Vizeli Balázs (hegedű), Balogh Kálmán (cimbalom), Dresch Mihály (szaxofon) és Both Miklós (elektromos gitár) szóló-betétjeivel a legényesben. A lemezen végig egy hegedű, egy brácsa és egy nagybőgő nagyszerű hármasa adja a kíséretet. Azután minden sztár játszik egy-egy, főként Erdély különböző területeiről való számot. Dresch román dallamot, amelyben a furulyáé a főszerep, Balogh egy cimbalom-egyveleget, Lakatos Róbert hegedűs pedig táncokból álló szvitet ad elő. A Napra együttesben zenélő Both hagyományos kalotaszegi dallamokat játszik elektromos gitáron, ami az egész album legkülönösebb tétele. Feltételezhetően szintén a prímások közé számolták a két szólóénekest: Herczku Ágnest és Korpás Évát. Az utóbbi énekli a „Megy a nap lefelé” című dalt elektromos gitár- és szaxofon-kísérettel.

 

 


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X