hu en

Egy különleges hangszer és világhírű megszólaltatója

Egy különleges hangszer és világhírű megszólaltatója

Balogh Kálmán művésztanár tevékenységének két fontos területe a koncertezés és a tanítás.
Briliáns technikai tudással, kifinomult ízléssel, magas fokú improvizációs készséggel, a különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal Balogh Kálmán sokoldalú előadóművész. Ennek a sokoldalúságnak következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Repertoárja magyar- és más népek zenéjétől, autentikus cigány-klezmer zenén és mindezek feldolgozásán át, a világzenén keresztül a jazz és klasszikus zenéig terjed. A különböző formációkkal szerte a világon muzsikál, táncházakban, népzenei-világzenei fesztiválokon, Müpa, Zeneakadémia, Vigadó, BMC, London Quenn Elisabeth Hall, Párizs Theátre de la Ville, Amszterdam Concertgebouw, New York Carnegie Hall, Hollandia Bimhuis, csak kiragadott helyszínek. A koncertezés mellett saját lemezeken és vendégművészként több mint 100 cd-n hallani játékát. A Kossuth, Bartók és Dankó rádió gyakran játsza felvételeit. Visszatérő fellépője a Womexnek, a legnagyobb világzenei fesztiválnak. Több díj birtokosa, A Népművészet ifjú mestere, Fonográf díj, eMerTon díj, Artisjus, Kodály díj, Az év zenésze, Bezerédj díj, Magyar Örökség díj.

Népi cimbalmot tanítasz a Zeneakadémia Népzene Tanszékén. A növendékeidnek is azt ajánlod, hogy minél több irányba nyissanak?
Balogh Kálmán: Igen. Minden tapasztalatomat, amit a múltamból összeszedtem, elmondom nekik. Nálunk a népzenetanításnak még nincs olyan sok éves múltra visszatekintő hagyománya, amely szigorúan meghatározna bármit is. A kollégáknak is, nekem is rugalmas a hozzáállásunk. Azt szeretnénk, hogy a növendékek nagyon jó népzenészek legyenek, de emellett egy korszerű zenészgenerációt akarunk a jövőnek teremteni. Nem szabad elszigetelten működő, „szemellenzős” népzenészeket nevelni… Fontosak lennének a technikai alapok…Emellett úgy gondolom, hogy a cimbalom mint népi hangszer nem elég. Ha megnézem a most futó, nemzetközi porondon is elismert cimbalmosokat – ilyen Lukács Miklós, Lisztes Jenő, Marius Preda, Giani Lincan –, akkor a következő lehet a recept: a klasszikus repertoár ismerete, kortárs zene, jazz combo, improvizációs készség, és az egész leöntve egy kis etno ízzel. A cimbalom csak egy eszköz, a művészi kvalitás tölti meg élettel.
Bolya Mátyás

Szerelmes földrajz
színes, magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 28 perc
Balogh Kálmán cimbalomművész

Balogh Kálmán világszerte elismert cimbalomművész a Szerelmes földrajz bevezetőjében így indokolja választását: “Szülővárosom, Miskolc az ifjúságomat, a tanulóéveket, az első szerelmeket jelenti. Tokaj és környéke (ahová édesapámmal jártam sokat) szelíd dombjaival, hegyeivel és borkultúrájával valahogyan kifejezi számomra Magyarország gazdagságát és ősiségét. Sok világvárosban jártam már, de sehol sem éreztem magam olyan jól, mint a csodás Budapesten, ahol már egy ideje élek. Amikor megérkezem a Hegyalja útra és rálátok a Dunára a hidakkal, tudom: otthon vagyok.”


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X