hu en

Kísérletezni kötelező

KEZDŐLAP > WOMEX 2015 > KÍSÉRLETEZNI KÖTELEZŐ – CIMBALOMDUÓ: BALOGH KÁLMÁN, LUKÁCS MIKLÓS

Kísérletezni kötelező – Cimbalomduó: Balogh Kálmán, Lukács Miklós
BY ARTISJUS on 2015/10/19 • ( 0 )

A cimbalom rettentő erős, nagy energiájú hangszer. Már egynek a hangja is rabul ejti az embert, kettő egyszerre pedig egészen elképesztő hatást kelt. Ha pedig két sajátos szemléletű virtuózt állítunk a hangszerek mögé, a maradandó zenei élmény garantált. A WOMEX látogatói abban a különleges helyzetben vannak, hogy október 22-én élőben hallhatják Balogh Kálmán és Lukács Miklós, azaz a Cimbalomduó játékát a MÜPA Bartók termében.

Dal+Szerző: A tegnapi műhelyfotózáson kipróbáltam egy cimbalmot. Az első, örömteli benyomásom az volt, hogy ezt a hangszert könnyű megszólaltatni. Már első kísérletre is használható hangot kapunk, rögtön lehet a zenéléssel próbálkozni. Azt jelenti ez, hogy a cimbalom könnyű hangszer?

Lukács Miklós: Semmiképp! Ám ez a gyors kezdeti siker mégis hatalmas előny a zeneoktatásban, mert a cimbalom engedi magát kipróbálni. Teljesen kezdőknek is nagyon hamar, pár perc alatt meg lehet tanítani mondjuk egy egyszerű, közismert gyerekdalt. Közben nyomogatják a pedált, próbálnak ritmusokat játszani, és máris rabul ejti őket a hangszer. E tekintetben a cimbalom a zongorához hasonlít – ahogy abban is, hogy a könnyű első lépések után eléggé komolyra fordul a dolog.

Balogh Kálmán: Különösen azért, mert – ellentétben a zongorával – a cimbalom hangrendszere vizuálisan nem túl könnyen átlátható és a fülnek is sajátos módon logikus. Márpedig az igényesebb játékhoz ezt a furcsa rendszert először tökéletesen el kell sajátítani, ami viszont nagyon munkaigényes. Általában ez a vízválasztó: aki ezen az akadályon át tud jutni, abból lehet profi muzsikus.


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X