hu en

Balogh Kálmán&GipsyCimbalomBand Aven Shavale Improvizált világzene

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Aven Shavale, Improvizált világzene

A zene a vérükben van! Mint sok helyütt a világban, a roma zenészek Magyarországon is a szórakoztatás mesterei. Balogh Kálmán cimbalmos és zenésztársai muzsikálásának alapja a híres zenészdinasztiák hagyományosan kiemelkedő hangszeres tudása, virtuozitása egyrészről, másrészről a különböző zenei műfajokban, stílusokban való jártasság.  A kizárólag akusztikus hangszereket használó zenekar tagjai  egytől egyig hangszerük mesterei, ennek köszönhetően szinte bármilyen zenei ötletet  könnyedén megvalósítanak. Telitalálat, hogy Balogh Kálmán erre a lemezre meghívta legkedvesebb énekeseit is.

A ’saját’ zenekar  Balogh Kálmán számára lehetőség zenei víziójának megszólaltatására, az övéhez  hasonló kvalitású zenész-alkotótársak társaságában. A zenekarvezető cimbalomművész számtalanszor muzsikál együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tesz kirándulást a klasszikus- dzsessz- és rockzenében itthon és külföldön egyaránt.  Ennek köszönhető a zenekar jelenlegi felállása is, amelyben roma és nem roma muzsikusok egyaránt szerepelnek.  Ahány zenekari tag, annyiféle zenei életút, azonban mindannyiuk számára újszerű, izgalmas vállalkozás a megújult Gipsy Cimbalom Band.  A zenekar nevében is szereplő hangszer, a cimbalom eredetileg perzsa eredetű hangszer,  különböző változatai több kultúrában is  régi hagyománnyal rendelkeznek. A 19. század második felének Magyarországán született meg  – Schunda József újításainak köszönhetően – az a hangszer, amit a legtöbben  a cimbalom névvel párosítunk. A zenekarban használt többi hangszer – hegedű, szaxofon, trombita,  gitár, nagybőgő és dob – a cimbalomnál jóval közismertebb, azonban a különleges zenekari felállásnak köszönhetően használatuk nem mindennapi összhangzást eredményez.
Ahogyan a roma kultúra átível az országhatárokon, úgy ível át  a Gipsy Cimbalom Band zenéje  a különböző stílusokon. Ebben az értelemben ez a muzsika tradicionális és univerzális is egyben. A muzsikusok elsősorban a romák által játszott balkáni és Kárpát-medencei hangszeres tánczenékből indulnak ki, azonban a hagyománytól eltérően az improvizációkra helyezik a hangsúlyt, és  dzsesszes, szvinges zenei ízekkel, különleges hangszereléssel fűszerezik mindezt.  A hangzás ettől válik olyannyira frissé, korszerűvé.  A műfaji sokszínűség ugyanakkor könnyedén, magától értetődően rendeződik stiláris  harmóniába e kiváló zenészek kezei alatt. Ez a képesség pedig csak a legjobb muzsikusok sajátja.

A kiadó (FolkEurópa Kiadó, 2007FECD 036


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X