hu en

Balogh Kálmán és a Fitos Dezső Társulat, Urmai Gabriella 2019. Lokál

 

LOKÁL

Kulturális kalandok a dojna és a kalusár világában

Urmai Gabriella2019. 04. 05. 00:01

 

Nem kell elutazni ahhoz, hogy belekóstoljunk a világ kulturális érdekességeibe, hiszen a Pont Fesztivált megálmodó Hangvető és a Budapesti Tavaszi Fesztivál célja, hogy az UNESCO szellemi és kulturális örökségeinek listájáról válogatva bemutassa a világ egy-egy izgalmas szeletét.

A közös értékeket és a sokszínűséget bemutató rendezvénysorozat fókuszába ezúttal a balkáni térség kerül, koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal.

A várnegyedben már április 12-én megjelennek a busók, a pénteki felvezetőhöz kapcsolódva pedig a szombati és vasárnapi nappali programok során is nagy szerep jut a télűző alakoskodás hagyományainak: lesz kiállítás medvebőrbe bújt hegyi emberekről és kifejezetten a busójárásról, aki szeretne, még busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban. A fesztivál a fentieken kívül is rengeteg ingyenes programmal készül a családoknak: a gyerekek  alkothatnak árnyszínházbábot, kipróbálhatják, milyen a bolgár szőnyegszövés, hímezhetnek, díszíthetnek tojást és mézeskalácsot, hallgathatják a Balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni. Gryllus Vilmos minden dala a tavaszt köszönti majd, a Hangoló Zeneterápia koncertjén pedig a gyerekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének. A fesztivál 2019-ben is olyan esti koncertkuriózumok bemutatásával készül, amelyeket eddig Magyarországon nem láthatott még a közönség. Az UNESCO kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az emberiség felbecsülhetetlen értékkel bíró szellemi hagyományait megőrizze az utókor számára.

A Pont ennek jegyében mutatja be idén az albánok szívből jövő többszólamú éneklését, a bolgár népzene hangszeres és vokális szépségeit, a román dojnát, valamint a kalus rítus zenéjét és táncát.  Április 13-án, szombaton  a nagy sikerű, polifonikus énekhagyományokat felvonultató sorozat idei főszereplője az Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral mutatják be a Balkán zenei világát. Április 14-én, vasárnap  Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt. Ez utóbbi beavatási rítust, a legendásan virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat mutatja be.


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X