hu en

Lemez: Sarkítva

Lemez: Sarkítva (David Murray és Balogh Kálmán – Gipsy Cimbalom Band featuring Kovács Ferenc)

szerző: m.l.t.

publikálva

2005/2. (01. 13.)

 

 

Éppen egy év telt el azóta, hogy a Mediawave Fesztivál és a Fonó összehozta a tenorszaxofonos David Murrayt a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Banddel közös felvételeket készíteni, majd azokból olyan koncertet csapni, amibõl koncertlemez és koncertfilm készülhet.

Anélkül, hogy előtte különösebben rákészültek volna, öt napot töltöttek-stúdióztak együtt, aztán eljött a koncert napja – a lemeztervet tekintve mérsékelt sikerrel. Nem azzal volt baj, amit létrehoztak, az simán kiderült, hogy egymásnak ereszthető az afroamerikai dzsessz és a kelet-európai roma folklór, csak hát kevés volt az idő, és sok volt a görcs: az mégiscsak túlzás, hogy az első fellépést lemezre meg filmre venni… Persze tudtuk, hogy az előző napokban stúdióban is rögzítették a lemezre szánt darabokat, de mondom, a koncert volt a fő csapás iránya. Így hát aztán amilyen csendben teltek a hónapok, azt gyaníthattuk, hogy ebből a vállalkozásból nem kerekedett ki semmi.

És erre most tessék. Több mint meglepő..

Abból a hét számból, ami a lemezre került, mindössze egy a koncertfelvétel. Nem mondom, érződik rajtuk némi elfogódottság – meg amúgy is, Balogh Kálmán éppúgy ügyelt, mint David Murray, hogy még véletlenül se “játssza túl” a partnerét -, de hogy ezzel a koronggal végül nyerőbe fordult a sztori, az vitán felüli. Még csak az sem érdekes, hogy csupán ennyi meg annyi nap – ez a lemez lábjegyzetek nélkül is teljesen meggyőző.

Hogy a közös nevezőnek majd nem annyira a népzene, mint a dzsessz mentén kell húzódnia, az kezdettől világos volt. Murraynél zsigerből, a Cimbalom Bandnél pedig az improvizációk és a korábban “elfojtott” dzsesszes témák felszabadításával. Murray két számot hozott, a trombitás Kovács Ferenc hármat, de a gitáros Kuti Sándor és a bőgős Novák Csaba is észrevétette magát egy-egy dallamcsokorral, úgyhogy együtt az egység és a változatosság, ahogy dukál. A blues és a posztbebop, a magyar népdal és a román hora, a vendéglátás és a free dzsessz kényszeresség és csináltság nélkül időzik itt egymással – s mi több, végre velünk.

Azt pedig, hogy Kovács Ferencet – aki mellesleg a Cimbalom Band tagja – a featuring címke a borítón is kiemeli, igazán jelentős gesztusnak tartom. Azt nem szívesen írnám ide, hogy Murraynek “egyenrangú társa”, mert beteg vagyok ettől a közhelytől, inkább sarkítom: számomra ez a lemez nem is annyira David Murray és Balogh Kálmán, mint David Murray és Kovács Ferenc találkozásáról szól.


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X