hu en

A cimbalom választotta őt, Detzky Anna, Észak-Magyarország, 2019.11.04.

A cimbalom választotta őt
“Prima Primissima díjra jelölték a világhírű miskolci származású cimbalomművészt” – Detzky Anna, 2019. 11. 04., Észak-Magyarország

 

 

 

MISKOLC. Váratlanul érte, de örömmel és hálával fogadta a jelölést Balogh Kálmán zenész, aki bár nemzetközi hírnévre tett szert, mégsem teljesen csak önmagának, hanem ahogy mondta, egy kicsit isteni beavatkozásnak is tekinti, hogy sikeres lett. A szavazás során ugyanebben a kategóriában a nádudvari Fazekas dinasztia, valamint a Téka Alapítvány tagjai lesznek a kihívói.

 

Családi gyökerek

 

– Teljesen meglepődtem, amikor megtudtam, hogy Prima Primissima díjra jelöltek népművészet és közművelődés kategóriában. Nagyon örülök neki, rengetegen gratulálnak, amiért szintén hálás vagyok. December 6-ig pedig majd izgalommal várom a szavazatokat. Talán annak tudható be a sikerem, hogy foglalkoztat a többszínűség és a többrétűség. A zenéhez családi indíttatást, tehetséget, a sikerhez pedig isteni segítséget is kaptam. Ráadásul a cimbalom különleges hangszer, mindenre képes, én pedig nyitott vagyok sokféle műfajra és más népek zenéjére is – osztotta meg érzéseit a művész.

Szülővárosa volt az a hely, ahol kinyílt számára a világ, és azokkal a tanáraival találkozott, akik megadták számára a kezdőlökést.
– Nagyon sokat kaptam Miskolctól, hiszen ott nőttem fel. Ötéves koromban költöztünk a Selyemrétre. A közeli vendéglőben muzsikált az egyik bátyám, Balogh Gyula prímás. Sokszor láthattam élőben a zenekarát, ami már korán megfogott. Akkor még kétesélyes volt, hogy fűtésszerelő mester édesapám nyomdokain szakmát tanulok, vagy zenész leszek. 14 éves koromban meglátogattam Budapesten Balogh Elemér nagybátyámat, aki fantasztikus cimbalmos volt, és nagyon megtetszett a hangszere. Később fölvettek a Bartók Béla konzervatóriumba és Gerencsér Ferencnél tanulhattam. Közben a szüleimmel a Huba utcába költöztünk egy kertes házba. Édesapám minden pénteken Budapestre vitt, hogy Szöllős Beatrixhoz járhassak cimbalmozni. Aztán az Avas Táncegyüttes zenekarának lettem a tagja. 1977-ben nővéremmel a fővárosba költöztem, fölvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára. Megalakult Gipsy Cimbalom Band zenekarom, és végzés után Budapesten, az országban és külföldön is elindultak a turnéim – mesélte Balogh Kálmán.

Nyitottságát adja tovább.

A cimbalomművész számára a koncertezés mellett pedagógus hivatása is fontos.

 

– A hangversenyek révén nagy rutint szereztem a pódiumon. Szerdán például 60. születésnapom alkalmából adtam koncertet a Zeneakadémián. Szerencsésnek gondolom magam, mivel aktív zeneművész vagyok a mai napig, de nem felejtettem el azokat a problémákat, amelyekkel mint fiatal kerültem szembe. Ma azok a zenészek tudnak érvényesülni, akik több műfajban otthonosan mozognak, ezért egyfajta nyitottságot próbálok átadni a diákjaimnak és azt, hogy folyamatos fejlődésre törekedjenek. Népicimbalom iskolámban egykori tanítványommal, Szabó Dániellel közösen ezen munkálkodunk – mondta.


Küldd el barátaidnak email-ben Send email
X